Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
22.4 C
Athens

Αναδρομικά σε συνταξιούχους από νέες δικαστικές αποφάσεις

Αναδρομικά πρόκειται να λάβουν συνταξιούχοι, μετά από τις νέες αποφάσεις Πρωτοδικείων για επιστροφές μειώσεων 11 μηνών σε επικουρικές συνταξιούχων του Δημοσίου. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και από μία νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαιώνει συνταξιούχους του ΝΑΤ για την αντισυνταγματικότητα της μείωσης 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις τους.  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων δημοσιεύτηκαν ενώ είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των Δώρων στις επικουρικές συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπ’ αριθμόν 4193/2024 και 4493/2024 αποφάσεις του 30ού και του 15ου Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, αντίστοιχα, δημοσιεύτηκαν στις 29 Μαρτίου και στις 5 Απριλίου 2024, και επιδικάζουν αναδρομικά σε συνταξιούχους του Δημοσίου με ομαδικές προσφυγές για τις μειώσεις των επικουρικών τους συντάξεων στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Οι δύο αποφάσεις σημαίνουν ότι τα αναδρομικά από την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις δεν επηρεάζονται από την απόφαση που εκκρεμεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Στην πράξη, τα δικαστήρια προχωρούν ένα βήμα μπροστά από το ΑΕΔ και δεν περιμένουν την απόφασή του για να καταλήξουν στο τι δικαιούνται οι συνταξιούχοι, καθώς τα αναδρομικά από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις δεν επηρεάζονται κατ’ ουδένα τρόπο, ό,τι και αν αποφασίσει το ΑΕΔ.

Αν τελικώς οι ανώτατοι δικαστές του ΑΕΔ αποφασίσουν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης και δεν αφήσουν τα πράγματα όπως έχουν ήδη κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε το μόνο θέμα πάνω στο οποίο θα κληθούν να αποφασίσουν είναι για τα Δώρα στις επικουρικές συντάξεις. Το επίμαχο ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να αποφασίσουν αν η περικοπή τους είναι αντισυνταγματική για όλους τους συνταξιούχους, όπως έχει κρίνει το ΣτΕ, ή αν νομίμως περικόπηκαν τα Δώρα επικουρικών, όπως έκρινε ο Αρειος Πάγος, όσον αφορά στους συνταξιούχους της Τραπέζης της Ελλάδος, και για το λόγο αυτόν ζητήθηκε να πάρει θέση το ΑΕΔ.

Η απόφαση του ΣτΕ για το ΝΑΤ εκδόθηκε πρόσφατα με αριθμό Α 406/2024 επί αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει ο ΕΦΚΑ τον Μάιο του 2019, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση Α563/2019 του Εφετείου Πειραιά με την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι η μείωση 7% από τις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ είναι αντισυνταγματική. Το ΣτΕ με την 406/2024 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση του ΕΦΚΑ συμφωνώντας με το Εφετείο, ότι δηλαδή η μείωση 7% που επιβλήθηκε -πέραν των άλλων περικοπών- στις κύριες συνάξεις του ΝΑΤ είναι αντισυνταγματική. Στην αίτηση που είχε καταθέσει ο ΕΦΚΑ ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Εφετείου, προβάλλοντας, ανάμεσα σε άλλα, το επιχείρημα ότι για τη μείωση 7% δεν υπάρχει απόφαση από το ΣτΕ που να την κρίνει αντισυνταγματική. Τώρα, όμως, που ήρθε και η απόφαση του ΣτΕ, ανοίγει θέμα νέων αναδρομικών για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, όχι όμως για όλους, αλλά για όσους προσέφυγαν δικαστικά για να τα διεκδικήσουν με αγωγές πριν την απόφαση του Εφετείου που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ