Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Εργασιακό νομοσχέδιο: Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός οι ασφαλιστικές διατάξεις για συνταξιούχους εργαζόμενους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθούν οι διατάξεις που αφορούν τους συνταξιούχους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με χρέη προς τον ΕΦΚΑ στο τρέχον εργασιακό νομοσχέδιο, άφησε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα δώσει την σχετική έγκριση επί αυτών των διατάξεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης, «εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο μας δώσει την έγκριση μέχρι την επόμενη Τετάρτη που θα είμαστε στην Ολομέλεια, θα κατατεθούν στην Ολομέλεια για να ψηφιστούν σε αυτό το νομοσχέδιο. Εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει, θα μπουν αναγκαστικά οι ρυθμίσεις σε επόμενο νομοσχέδιο».

Υπενθυμίζεται ότι, η διάταξη για τους συνταξιούχους εργαζόμενους αναμένεται να ορίζει την δημιουργία ενός νέου πόρου (10% επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία), με τον οποίο θα επιβαρύνονται. Ως αντιστάθμισμα, οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι θα γλιτώσουν την παρακράτηση 30% επί της κύριας σύνταξής τους, που εφαρμόζεται έως τώρα και η οποία πρόκειται να καταργηθεί. Ειδικά για τους μη μισθωτούς θα εφαρμοστεί πρόσθετη επιβάρυνση 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν οι ίδιοι επιλέξει, μόνο όμως ως προς το σκέλος της κύριας σύνταξης.

Αναφορικά με την παρέμβαση για όσους δεν λαμβάνουν σύνταξη, λόγω χρέους προς τον ΕΦΚΑ, η διάταξη αναμένεται να είναι βελτιωμένη ως προς το αρχικό της σκέλος. Έτσι, για χρέος έως 30.000 ευρώ και για να μειωθεί η οφειλή στα 20.000 ευρώ, οι επίδοξοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν έως το 40% της σύνταξης που δικαιούνται. Το υπόλοιπο ποσό θα αξιοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους. Μόλις φτάσει  στα επίπεδα των 20.000 ευρώ, τότε θα ενεργοποιείται η ισχύουσα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η εξόφληση γίνεται σε 60 μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση του ποσού που προκύπτει από την καταβαλλόμενη σύνταξη.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε επίσης, ότι θα καταβληθεί κανονικά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, τον Ιανουάριο. Επίσης, αναφέρθηκε και στη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο τρέχον εργασιακό  νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται εφεξής η επταήμερη απασχόληση για τις βιομηχανίες τροφίμων – αναψυκτικών και εμφιαλώσεως νερού. Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, «με οικονομοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε στο γραφείο μας αποδείχθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ζημιώνονται πολύ από το κλείσιμο των μηχανών τους την Κυριακή. Μέχρι να ξαναπάρουν μπρος τα μηχανήματα αυτά – χάνουν στην πραγματικότητα και τη Δευτέρα-, άρα παθαίνουν ουσιαστική ζημία στην παραγωγική τους διαδικασία». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές το ζητούν διότι η υπερωριακή απασχόληση την Κυριακή πληρώνεται με συν 40%, άρα έχουν υψηλότερα εισοδήματα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ