Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Ελεγκτικό Συνέδριο: Στο 11μηνο περιορίζονται τα αναδρομικά – Δυσκολεύουν οι υπόλοιπες διεκδικήσεις

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνωρίζει την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους του Δημοσίου – Ένστολους, μόνο για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Με απόφασή του (1975/2021), το Ανώτατο Δικαστήριο εκτός από το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ουσιαστικά δεν επιτρέπει κάποια άλλη δικαστική διεκδίκηση. Αιτία είναι το γεγονός ότι έκρινε πως είναι νόμιμη η σχετική απαγόρευση περαιτέρω διεκδικήσεων, που είχε τεθεί ήδη από το 2020. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, είχαν δοθεί «κουτσουρεμένα» αναδρομικά, μόνο στο 1/3 των συνταξιούχων και μόνο για τις κύριες συντάξεις. Εκτιμώντας όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο, ότι είναι νόμιμο το άρθρο του εν λόγω νόμου (ν. 4734/2020, άρθρο 33), ουσιαστικά περιορίζει δραματικά, αν όχι απαγορεύει, κάθε περαιτέρω δικαστική διεκδίκηση, περί του αντιθέτου.

Με την ίδια απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι ο παλαιότερος ασφαλιστικός νόμος, γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου», που νομιμοποίησε μέσω της προσωπικής διαφοράς, όλες τις περικοπές στις συντάξεις, που προηγήθηκαν κατά τα μνημονιακά έτη, είναι συνταγματικός στο σύνολό του.

Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση ακολουθεί «πιστά “το δόγμα Σακελλαροπούλου”, καθώς αναγνωρίζει μόνο τα αναδρομικά τού 11μήνου (Μάιος 2015-Ιούνιος 2016) και απαγορεύει κάθε δικαστική διεκδίκηση πέραν αυτού. Επίσης, δέχεται τη διετή παραγραφή για τις αξιώσεις των συνταξιούχων τού Δημοσίου».

Εκτιμάται ότι έτσι η απόφαση αυτή βάζει “ταφόπλακα” στις ελπίδες των συνταξιούχων για να πάρουν πίσω έστω και ένα μέρος από τις περικοπές που υπέστησαν κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Βέβαια, η κρίσιμη απόφαση, που είναι από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ακόμα αναμένεται. Παρά το γεγονός ότι η επίμαχη δίκη πραγματοποιήθηκε πριν από ένα έτος στις 15 Ιανουαρίου 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμα δεν έχει αποφανθεί για την «τύχη» των αναδρομικών που διεκδικούνται για περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ