Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αναδρομικά για τα Ειδικά Μισθολόγια μέσω απόφασης για την ΕΑΣ

Οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τα Ειδικά Μισθολόγια, είναι πιθανό να αποτελέσουν τους επόμενους «τυχερούς», που θα τους χορηγηθούν αναδρομικά ποσά. Τούτο προκύπτει από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι ήταν αντισυνταγματική η ΕΑΣ για την περίοδο 2011 – 2015. Την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣ, κέρδισε συνταξιούχος δικαστικός και έτσι δημιουργείται δεδικασμένο, που μπορεί να αξιοποιηθεί ειδικά από όσους υπάγονται στα Ειδικά Μισθολόγια (πχ δικαστικοί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί) και ακόμα περισσότερο εάν έχουν υποβάλλει αγωγές σε βάρος της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Επίσης, η όποια αναδρομικότητα προκύψει μπορεί να επεκταθεί έως και το τέλος του 2018, καθώς μέχρι τότε έχει ήδη κριθεί με άλλη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ισχύς της ΕΑΣ.

Ουσιαστικά, η απόφαση του ΕΣ (υπ’ αριθμ. 1821/2021), απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε γίνει από το Δημόσιο και με την οποία ζητούσε να κριθεί συνταγματική η επιβολή της ΕΑΣ. Έτσι, έγινε δεκτό το αίτημα του συνταξιούχου που διεκδικούσε αναδρομικά για την πενταετία 2011 – 2015. Μάλιστα, τα όποια αναδρομικά προκύψουν, θα είναι έντοκα καθώς θα πρέπει να καταβληθούν με τόκο 6% ανά έτος.

Η εφαρμογή της απόφασης σημαίνει ότι αναμένονται αυξήσεις, στις συντάξεις, αλλά και στους μισθούς των δικαστών. Επίσης, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν και οι συνταξιούχοι Βουλευτές.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη απόφαση του ΕΣ (32/2018), που έκρινε ότι η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από την 1-1-2019 και μετά (έναρξη ισχύος της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων,  σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου), είναι συνταγματική και ότι τα όποια ποσά παρακρατήθηκαν, μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Άρα, τα όποια αναδρομικά προκύπτουν, θα πρέπει να αναζητηθούν μόνο για την περίοδο από το 2011 (εφαρμογή 1ου Μνημονίου), έως και το τέλος του 2018.

Πάντως, η απόφαση αυτή αφήνει «χαμένους» τους συνταξιούχους των υπόλοιπων Ταμείων που προέρχονται από τον Δημόσιο Τομέα. Αιτία το  γεγονός ότι απαγορεύτηκε η διεκδίκηση τυχόν αναδρομικών ποσών, μετά την περσινή καταβολή τους από την Κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2020 (ν.4734/20, άρθρα 33 – 34). Μόνο που η συγκεκριμένη απαγόρευση, επίσης θα πρέπει να κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια ως προς την συνταγματικότητά της, αφού έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές σε βάρος της από διάφορες συνταξιοδοτικές οργανώσεις (πχ. Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ