Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

ΕΦΚΑ: «Χαμηλή πτήση» στη ρύθμιση των 72 δόσεων – Πότε εντάσσονται και οι επιχειρήσεις

Πολύ κατώτερη των προσδοκιών είναι η πορεία που έχει διαγράψει, έως τώρα, η ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές την περίοδο της πανδημίας από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Με 15 μέρες να υπολείπονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία μόλις 13.000 μη μισθωτοί – ασφαλισμένοι. Την ίδια στιγμή, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις που υπάγονται στο μητρώο του πρώην ΙΚΑ, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τις 20 Ιανουαρίου, στην καλύτερη περίπτωση. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι είναι πιθανό όταν δοθεί η ευκαιρία και στις επιχειρήσεις να ενταχθούν στη διαδικασία, να υπάρχει πολύ λίγος χρόνος, δηλαδή μόλις μερικές μέρες, για να το πράξουν. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας, για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός όσων θα ενταχθούν στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι, ενδέχεται να υπερβαίνουν τις 700.000, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει χρέη και δυνητικά θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων της εν λόγω ρύθμισης. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που ακόμα αδυνατούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ανά έτος.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.

Από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής. Η ρύθμιση δεν επηρεάζεται από τυχόν τρέχουσες οφειλές ή παράλληλες ρυθμίσεις, ενώ παύει να ισχύει στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό, το οποίο αντιστοιχεί σε δύο δόσεις.

Ωστόσο, όσοι οφειλέτες δεν υπαχθούν στην ρύθμιση ή δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή και έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ