Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Γυναίκες και εργασία: Παγίδα η εξ αποστάσεως απασχόληση – Μάχη για να νικηθούν τα στερεότυπα

Οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους άνδρες και μπορούν να αναρριχηθούν στις υψηλότερες θέσεις μιας επιχείρησης. Αυτό ήταν το συμπέρασμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η Teleperformance, από κοινού με την Woman Act και είχε ως αντικείμενο το μέλλον της εργασίας και το ρόλο της γυναικείας ηγεσίας. Τονίστηκε ότι πρέπει η κοινωνία να ξεπεράσει τα στερεότυπα που στέκονται εμπόδιο στις γυναίκες να αναδειχθούν στον επαγγελματικό τους τομέα.

Με ξεχωριστές τους παρεμβάσεις, γυναίκες που κατέχουν ήδη υψηλόβαθμες θέσεις, ανέλυσαν τα προβλήματα που βίωσαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και υπογράμμισαν την ανάγκη της κοινωνίας να αξιοποιήσει το ταλέντο, την προσωπικότητα και τις γνώσεις και άλλων γυναικών. Παράλληλα τοποθετήθηκαν και απέναντι στο νέο μοντέλο εργασίας που δρομολογείται λόγω πανδημίας, τονίζοντας θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία που μπορεί να κρύβει για τις γυναίκες.

Την ανάγκη να υπάρξει υποστηρικτικό πλαίσιο για όλες τις γυναίκες, μέσα από την οικογένεια, αλλά και από την Πολιτεία, ανέδειξε στην αρχική της τοποθέτηση η Charlotte Foucteau, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Teleperformance Greece. Η CEO της εταιρίας στην Ελλάδα, αφού υπογράμμισε ότι πρέπει από τη μικρή ηλικία οι οικογένειες να διώξουν τα στερεότυπα από τα παιδιά τους, τόνισε ότι «αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα σύστημα, που να μπορεί μια γυναίκα να εμπιστευτεί για να αφήσει τα παιδιά της και να ασχοληθεί και με την καριέρα της». Υπάρχει ακόμα η ανάγκη της καλής γιαγιάς, ή πεθεράς ή θείας, που θα βοηθήσει, αλλά αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό, τονίστηκε στη συζήτηση, που συντονίστηκε από τον Παναγιώτη Κακολύρη, Γενικό Διευθυντή και επικεφαλής στρατηγικής της Socialdoo. Η κυρία Foucteau, μητέρα και η ίδια δύο παιδιών, με το μικρότερο εξ αυτών να είναι μόλις πέντε ετών, αφού περιέγραψε την εμπειρία της, κυρίως από το πρώτο της παιδί που είναι 20 χρόνων, υπογράμμισε ότι «όσο ανεβαίνουμε στην πυραμίδα της εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα, μειώνονται οι γυναίκες. Αιτία είναι ότι δεν υπάρχει η υποστήριξη που θα έπρεπε».

Παίρνοντας το λόγο η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, σημείωσε με νόημα ότι «η αντίληψη που υπάρχει θα αλλάξει σιγά – σιγά. Ο εχθρός δεν είναι οι άνδρες. Μια γυναίκα για να προχωρήσει στην καριέρα της, χρειάζεται και καλούς άνδρες συνεργάτες. Αλλά χρειάζεται να έχει και καλούς άνδρες στο σπίτι της». Πρόσθεσε δε ότι με την αλλαγή στην νομοθεσία δεν υπάρχει ποσόστωση στις γυναίκες για τα ΔΣ των εταιριών. «Υπάρχει ποσόστωση στο φύλο. Άρα θα μπορούσε να είναι το 30% των μελών ενός Διοικητικού Συμβουλίου, άνδρες και όχι απαραίτητα γυναίκες.»

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η Μαριάννα Σκυλακάκη, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας αθηΝΕΑ, δίνοντας όμως έμφαση στο σκέλος της εμπειρίας. «Με το που άλλαξε η νομοθεσία στην Ελλάδα, έστω αναγκαστικά, είδαμε περισσότερες γυναίκες να παίρνουν ρόλο και να αποκτούν εμπειρία. Αν δεν αποκτήσουν εμπειρία δεν θα γίνουν ποτέ σχετικές με το αντικείμενο που καταπιάνονται», τόνισε χαρακτηριστικά. Για ένα νέο κορίτσι  όμως, που τώρα μπαίνει στην αγορά εργασίας «αυτή η αλλαγή που συντελείται, είναι αργή. Χρειάζεται πολιτικές, χρειάζεται ατζέντα. Η διαφορά είναι στην προσωπικότητα. Να μην στεκόμαστε στο φύλο. Όσο το φύλο είναι αποτελεί συστημικό εμπόδιο θα πρέπει να το συζητάμε».

Η κυρία Λυμπεροπούλου πρόσθεσε ότι είναι χρέος όλων να δώσουν ώθηση για συμμετοχή των γυναικών στα επενδυτικά ταμεία, στις επιχειρήσεις. Μετέφερε μάλιστα την εμπειρία της από τις εταιρίες start up, τονίζοντας ότι και εκεί από τις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μόνο οι δύο είχαν γυναίκες σε υψηλές θέσεις. Όμως και εκεί κάτι φαίνεται να αλλάζει.

Πάντως, σε σχέση με το μέλλον της εργασίας, εκφράστηκε ανησυχία ως προς το σκέλος της τηλεργασίας. «Δίκοπο μαχαίρι» το χαρακτήρισε για τις γυναίκες η κυρία Foucteau, αφού υπάρχει  ο κίνδυνος υπονόμευσης του ρόλου της γυναίκας. Για το νέο μοντέλο απασχόλησης, οι start ups εταιρίες εμφανίζονται πολύ πιο ευέλικτες, κατά την κυρία Λυμπεροπούλου και αυτό είναι θετικό. Όμως η κυρία Σκυλακάκη επισήμανε ότι η ευελιξία στην εργασία για τη γυναίκα μπορεί να αποδειχθεί παγίδα. «Όταν τα παιδιά λείπουν στο σχολείο, τότε η τηλεργασία είναι ειδυλλιακή. Όταν επιστρέφουν όμως, τότε μπορεί να γίνει εφιάλτης και να καταλήξουν οι γυναίκες να δουλεύουν όλη την ημέρα».

Συνολική ήταν η τοποθέτηση ότι η μητρότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά επιλογή της κάθε γυναίκας. Μάλιστα, η κυρία Σκυλακάκη υπογράμμισε ότι βρέθηκε στην χθεσινή εκδήλωση, αν και μητέρα τριών παιδιών, με το μικρότερο να είναι μόλις δυόμιση μηνών!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ