Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
23.7 C
Athens

Αρχίζει η εξαήμερη εργασία: Ποιους επαγγελματικούς κλάδους αφορά

Την 1η Ιουλίου και σε συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης, ενεργοποιείται το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας, που θεσμοθετήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, από τον εργασιακό νόμο Γεωργιάδη (Ν. 5053/23).

Η εφαρμογή του μέτρου, αφορά σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες, οι οποίες θα αποφασίζουν μονομερώς την απασχόληση εργαζομένων και την 6η ημέρα, με προσαύξηση κατά 40% του ημερομισθίου.

Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν  φορείς του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, σε περιόδους αυξημένου φόρτου.

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό.

Ως όροι για την εφαρμογή του μέτρου, έχουν τεθεί:

– Η υποχρεωτική προ δήλωση της επιπλέον απασχόλησης στο σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

– Η απασχόληση να μην υπερβαίνει τις 8 ώρες

– Την 6η μέρα να μην πραγματοποιείται υπερεργασία ή/και υπερωριακή απασχόληση.

Με αφορά τις αντιδράσεις που έχουν ανακύψει, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης σπεύδουν με δηλώσεις τους να επισημάνουν ότι δεν τίθεται θέμα γενικευμένης εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας. Παρόλ’ αυτά πρόκειται για ένα μέτρο που θα τεθεί και τυπικά σε εφαρμογή εν μέσω θέρους και ουσιαστικά θα δώσει το δικαίωμα σε εργοδότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης κενών θέσεων, να το αξιοποιήσουν αναλόγως, ώστε να μην προκύψει μείωση της παραγωγικότητας στην επιχείρησή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ