Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
25.7 C
Athens

Ασφαλισμένοι με χρέη στα Ταμεία: Χορήγηση προνοιακής σύνταξης ΟΠΕΚΑ – Απόφαση ΣτΕ

Στην ίδια κατηγορία με τους ανασφάλιστους υπερήλικες, εντάσσονται εφεξής οι οφειλέτες των Ταμείων, που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Έτσι, θα μπορούν να δικαιούνται την προνοιακή σύνταξη του ΟΠΕΚΑ, που φέτος προσεγγίζει τα 400 ευρώ (399,54 ευρώ). Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στην οποία ορίζονται και οι προϋποθέσεις για τη λήψη της ανωτέρω παροχής.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι όποιοι δικαιούχοι πρέπει να μην λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται οι ίδιοι οποιαδήποτε άλλη σύνταξη από κάποιον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Η συγκεκριμένη προϋπόθεση συντρέχει και όταν οι ενδιαφερόμενοι – ασφαλισμένοι δεν λαμβάνουν σύνταξη από το φορέα τους, επειδή έχουν οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν υπερβεί το  όποιο όριο συμψηφισμού, έχει  θεσπιστεί από τη νομοθεσία. Το ίδιο ισχύει και αν οι οφειλές παρακρατούνται από τη σύνταξη, αλλά υπάρχει ένα μέρος τους που οι οφειλέτες αδυνατούν να εξοφλήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, το όριο συμψηφισμού των χρεών με σύνταξη αυξήθηκε από 20.000, σε 30.000 ευρώ για δικαιούχους – ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αντίστοιχα,  στο όριο για αγρότες που βρίσκονται σε ανάλογα δυσμενή θέση, αυξήθηκε από 6.000, σε 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση,  βρίσκει πεδίο εφαρμογής για ποσά χρέους υψηλότερα από τα συγκεκριμένα όρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ