Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ «φέρνουν» 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Τον στόχο των 200.000 νέων θέσεων εργασίας το προσεχές χρονικό διάστημα με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, καλείται να πετύχει η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας»,  που πραγματοποίησε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης στο εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO, στο Μαρούσι.

Ο κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως το 2024 το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα θα υποχωρήσει κάτω από το 10%, επανέλαβε ότι σύντομα θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και κάλεσε τις επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν τους μισθούς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις αφορούν στην κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό για γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και οι κατασκευές, καθώς και η επανακατάρτιση σε σύνδεση με την πιστοποίηση.

Υπογράμμισε δε, ότι το έργο που έχει γίνει ως προς την αγορά εργασίας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των επιτυχιών της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας και όχι πολίτες που θα παραμένουν «αιώνια άνεργοι με την κάρτα ανεργίας στην κατοχή τους».

Από την πλευρά του, για «κοινωνική πολιτική στην πράξη», έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εισήγαγε και εφαρμόζει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της ΔΥΠΑ.

Από το 2019, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων τουλάχιστον 100.000 με την ενεργό συμμετοχή της ΔΥΠΑ.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθιέρωση του επιδόματος εργασίας, εισοδηματικών κριτηρίων για τις παροχές της ΔΥΠΑ και της αμοιβαίας υποχρέωσης μεταξύ της Δημόσιας Υπηρεσίας και των ανέργων σχετικά με την παρουσίαση τριών προτάσεων εργασίας και την αποδοχή κάποιας από αυτές εκ μέρους του ενδιαφερομένου.

Περισσότερες από 109.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2019 μέσω της ΔΥΠΑ, σύμφωνα με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Σπύρο Πρωτοψάλτη, δηλαδή 2.500 θέσεις το μήνα, αυξημένες κατά 240% σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2019, οπότε οι θέσεις εργασίας δεν ξεπερνούσαν τις 760 το μήνα.

Όπως τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης, στην εξέλιξη αυτή κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν:

– Η νέα γενιά προγραμμάτων απασχόλησης

– Ο διαμεσολαβητικός ρόλος της ΔΥΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και ανέργων, όπως οι Ημέρες Καριέρας και

– η ενίσχυση των εργασιακών συμβούλων, μετά την πρόσληψη 600 επιπλέον, ενώ

– μέσω της εφαρμογής mydypalive παρέχεται η δυνατότητα 20.000 ηλεκτρονικών ραντεβού στο πλαίσιο της προετοιμασίας και επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας», ήταν η 14η κατά σειρά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ως τώρα, έχει λάβει χώρα σε 12 πόλεις, με την συμμετοχή συνολικά 718 επιχειρήσεων. Έχουν προκύψει 18.150 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ενδιαφέρον εξέφρασαν 28.000 άνεργοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ