Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

Ώρα των Συνταξιούχων: Περικοπές μισθών και “τζογάρισμα” εισφορών “κρύβουν” οι νόμοι Χατζηδάκη-Τσακλόγλου (video)

Με το νομοσχέδιο για την Επικουρική Ασφάλιση, που έλαβε την περασμένη εβδομάδα την ψήφο της Βουλής, αλλά και με τον εργασιακό νόμο, που μέσω εφαρμοστικής εγκυκλίου, τέθηκε και τυπικά σε ισχύ, ασχολήθηκε η Ώρα των Συνταξιούχων. Η εκπομπή επισήμανε τον “τζόγο” στον οποίο θα υπόκεινται εφεξής οι εισφορές των ασφαλισμένων για επικούρηση, ενώ πρόσθεσε ότι ίσως να είναι μεγαλύτερο των 80 δισ. ευρώ το τελικό κόστος μετάβασης.

Παρέμβαση στην εκπομπή πραγματοποίησε ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο γνωστός δικηγόρος-εργατολόγος, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης είναι να κινδυνεύσει σοβαρά το κοινωνικό μέρισμα που χορηγείται σε δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Θα δεσμεύεται εφεξής ένα ποσό 900 εκατ. ευρώ ως “εγγύηση” για την μεταρρύθμιση και οι χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσουν ένα σημαντικό έσοδο…

Η εκπομπή όμως ασχολήθηκε και με το νέο εργασιακό νόμο. Ένα νόμο που έπρεπε να παρέλθουν δυόμιση μήνες για να εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος που οριοθετεί την εφαρμογή του! Εκεί, φαίνεται ότι ενεργοποιούνται τα 10άωρα και η 4ήμερη απασχόληση. Μια διαδικασία, που κατά τον κ. Τεμπονέρα, θα οδηγήσει σε μελλοντικές μειώσεις μισθών.

Η Ώρα των Συνταξιούχων ασχολήθηκε και με το ζήτημα των συντάξεων χηρείας. Εκεί επισημάνθηκε ξανά ότι 4.500 δικαιούχοι – συνταξιούχοι του Δημοσίου κινδυνεύουν με σφαγιαστικές περικοπές κατά 50% στη σύνταξή τους, ενώ ο ΕΦΚΑ θα τους ζητήσει να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά που προκύπτουν, μέσω παρακράτησης στην όποια σύνταξη θα τους καταβάλλεται εφεξής.

Ο Νίκος Χατζόπουλος προανήγγειλε μέσω της εκπομπής ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), προετοιμάζεται ώστε να κινηθεί δικαστικά εναντίον τόσο της διάταξης για τις συντάξεις χηρείας, όσο και κατά του πρόσφατου νόμου στην Επικουρική Ασφάλιση!

Δείτε εδώ την εκπομπή:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ