Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Ο ΕΦΚΑ «πνίγεται» στα ελλείμματα – Στο 1 δισ. ευρώ το «φέσι»

Στα επίπεδα λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ, διατηρείται το έλλειμμα του ΕΦΚΑ στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους. Μια πορεία που είναι εξαιρετικά δυσοίωνη, καθώς δείχνει ότι το υπερ-ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης, έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία και το παρατεταμένο lockdown που εφαρμόστηκε στη χώρα κατά το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς. Μάλιστα, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, δείχνουν ότι τα έσοδα δεν ανακάμπτουν για να περιορίσουν κάπως το πρόβλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, συνέχισαν τις… χαμηλές πτήσεις και τον Αύγουστο. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, δείχνουν ότι κατά το συγκεκριμένο μήνα, εισπράχθηκε ένα ποσό της τάξης των 241 εκατ. ευρώ, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαν εισρεύσει  στα ταμεία, 407 εκατ. ευρώ!

Με συμπληρωμένα τα 2/3 της χρονιάς, στον ΕΦΚΑ συνειδητοποιούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί η κατάσταση. Άλλωστε είναι τόσες πολλές οι παρατάσεις που έχουν δοθεί, που περιλαμβάνουν μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών,  στο πλαίσιο της διευκόλυνσης εργαζομένων και επαγγελματικών κλάδων να «σταθούν στα πόδια τους», ώστε μοιάζει απίθανο να προκύψει βελτιωμένη οικονομική εικόνα. Έτσι, η εκτίμηση για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, έχει διατηρηθεί.

Η στήριξη που δίνεται στον Φορέα, είναι κυρίως από την Πολιτεία που καταβάλλει τις εισφορές που αναλογούν στο πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ