Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

«Τίτλοι τέλους» για τον ΠΑΜΚΑ: Παίρνουν ΑΜΚΑ (υπό όρους) οι αλλοδαποί

«Λύση ανάγκης» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΑΜΚΑ). Έστω και έτσι, ο ΠΑΜΚΑ είχε ως στόχο να καταστεί εφικτό να εμβολιαστούν αλλοδαποί, στο πλαίσιο της προστασίας από την πανδημία.  Δεν παρείχε όμως δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία ή παροχή υπηρεσιών ή έργου, σε ασφαλιστικές και προνοιακές παροχές, καθώς και σε παροχές υγειονομικής περίθαλψης.
Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ξεκαθαρίζεται ότι αν ο κάτοχος ΠΑΜΚΑ, καταστεί μελλοντικά δικαιούχος ΑΜΚΑ, τότε πρέπει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένα «βήματα», ώστε να ενεργοποιήσει τον νέο Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, με όλα τα προνόμια που θα του παρέχει αυτός. Ακριβέστερα, ο δικαιούχος ΑΜΚΑ πλέον, οφείλει να μεταβεί σε κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή σε γραφείο Α.Μ.Κ.Α. του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α). Εκεί πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να αιτηθεί τη μετάπτωση του Π.Α.Μ.Κ.Α. σε Α.Μ.Κ.Α.

Ακολούθως οι υπάλληλοι των ανωτέρω τμημάτων, αφού πρώτα διενεργήσουν τον απαραίτητο έλεγχο, θα καλούν την ηλεκτρονική διαδικτυακή υπηρεσία της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε., με σκοπό τη μετάπτωση Π.Α.Μ.Κ.Α. σε Α.Μ.Κ.Α.

Παράλληλα σε διάταξη νόμου που προστέθηκε στο νομοσχέδιο της Επικουρικής Ασφάλισης (ν.4826/21), τονίζεται ότι υπάρχει  πλέον η δυνατότητα προσωρινής απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ, σε όσους αλλοδαπούς χάνουν το δικαίωμα της νόμιμης παραμονής στη χώρα. Εκτιμάται  ότι έτσι θα εξαλειφθούν οι περιπτώσεις έκδοσης ΑΜΚΑ, με πλαστά δικαιολογητικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ