Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
23.5 C
Athens

Τσακλόγλου εναντίον… Τσακλόγλου: Η εγκύκλιος που μειώνει τις συντάξεις και ο υπουργός που το αρνείται!

Ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, επιμένει ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη χηρείας ή αναπηρίας. Ισχυρίζεται δε ότι η εγκύκλιος που εκδόθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη, από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά. Μόνο που τελικά, άλλα προκύπτουν από την ίδια την εγκύκλιο που ο ίδιος έχει υπογράψει!

Ακριβέστερα, ο κ. Τσακλόγλου παρενέβη στο θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες και με ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου, τόνισε ότι κανένας συνταξιούχος χηρείας ή αναπηρίας δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του. Η εγκύκλιος πάντως, που ο ίδιος υπέγραψε, ξεκαθαρίζει ότι εφεξής όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται να λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις (γήρατος, χηρείας, αναπηρίας), τότε θα λαμβάνει μόνο μία εθνική σύνταξη. Μάλιστα, τονίζεται ότι το μέτρο αυτό αφορά όλες τις συντάξεις που έχουν προκύψει από την 13η Μαϊου 2016 και μετά, ημερομηνία έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου»! Γίνεται σαφές λοιπόν, ότι ακόμα και αν δεν έχει δοθεί αναδρομική ισχύ, οι δεκάδες χιλιάδες συντάξεις που εκδόθηκαν μετά την ανωτέρω ημερομηνία,  κινδυνεύουν άμεσα να περικοπούν από τον επόμενο μήνα και μετά. Αυτό ορίζει η εγκύκλιος, ανεξάρτητα από τη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ, για ασφαλισμένους – συνταξιούχους,  με τουλάχιστον 20 χρόνια προϋπηρεσίας. Με βάση τον τότε ασφαλιστικό νόμο, οι δικαιούχοι θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο μία εθνική σύνταξη. Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνεται στην εγκύκλιο και δεν αναιρείται από τον υφυπουργό Εργασίας. Επίσης, στην περίπτωση που ισχύουν οι μεταβολές από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, μόνο για νέες συντάξεις, τότε θα προκύψουν «ευνοημένοι» συνταξιούχοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 και «αδικημένοι» συνταξιούχοι από εκεί και μετά, που θα λάβουν σαφώς μικρότερες συντάξεις, σε σχέση με τους προηγούμενους. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εργατολόγους, ενδέχεται να δημιουργήσει κύμα προσφυγών στα δικαστήρια για λόγους ίσης μεταχείρισης. Άλλωστε θα πρόκειται για διαφορετική μεταχείριση συνταξιούχων,  από την ίδια διάταξη νόμου! Μόνο που θα έχει δοθεί άλλη ερμηνεία με διαφορετική εγκύκλιο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ