Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιος φέρνει μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Σημαντικό «ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας, που μπορεί να φτάσει έως και τα 268 ευρώ το μήνα, «κρύβει» εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, παραμονές Πρωτοχρονιάς!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εφεξής, η εθνική σύνταξη θα χορηγείται μόνο μία φορά, σε περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες, από μία συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, θα καταβάλλεται για την πρώτη τριετία το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης. Το κομμάτι της εθνικής σύνταξης, θα καλύπτεται από το ποσό που λαμβάνει ως σύνταξη, ο ίδιος ο δικαιούχος. Αντίστοιχα, μετά το πέρας της τριετίας, για σύνταξη χηρείας θα χορηγείται το 35% μόνο από το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης.

Πρόκειται για μια παρέμβαση στο νόμο Κατρούγκαλου, που ουσιαστικά αλλάζει εντελώς τον τρόπο υπολογισμού των ποσών που θα λαμβάνουν όσοι παίρνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι διατηρείται ως βάση το ποσό των 360 ευρώ, δηλαδή η εθνική σύνταξη με 15 έτη προϋπηρεσίας. Όπως τονίζει σε ανάρτησή του στα social media ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας, το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, δεν μπορεί να ξεπερνά σε άθροισμα από διαφορετικά δικαιώματα (σύνταξη χηρείας και αναπηρίας), το ποσό των 384 ευρώ, δηλαδή μια πλήρη Εθνική Σύνταξη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Έστω γυναίκα λαμβάνει αναπηρική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, με βαθμό αναπηρίας 70%, ύψους €600 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €288 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €312). Ο ασφαλισμένος σύζυγος πεθαίνει το 2020 και δικαιούτο σύνταξης ύψους €900 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €384 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €516).

Την πρώτη τριετία, η επιζώσα σύζυγος λαμβάνει κανονικά την σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος και η σύνταξη λόγω θανάτου που θα λάβει αντιστοιχεί στο 50% της σύνταξης που δικαιούτο ο θανών (50% x €900 = €450 και αναλύεται σε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €192 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €258).

Σύνολο συντάξεων μέχρι σήμερα, εξ ιδίου δικαιώματος και θανάτου: €1.050 (Ε.Σ. 288+192 και Α.Σ. 312+258).

Μετά την αλλαγή από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η γυναίκα θα λάβει εθνική σύνταξη λιγότερα 96 ευρώ το μήνα, δηλαδή θα λάβει 954€, αντί για 1.050€ συνολικά.

Ουσιαστικά, χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), ούτε στον μεταγενέστερο «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), η εγκύκλιος διαχωρίζει την εθνική από την ανταποδοτική σύνταξη ως προς τον υπολογισμό του τελικού ποσού, επισημαίνοντας ότι δικαιούχος με δύο ή και περισσότερες συντάξεις δεν θα πρέπει να λαμβάνει από κάθε πηγή, ξεχωριστή εθνική σύνταξη.

Με τον τρόπο αυτό, για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί έως τις 13 Μαϊου 2016 το υπερβάλλον ποσό που προκύπτει από την επιπλέον εθνική σύνταξη θεωρείται προσωπική διαφορά, συνεχίζεται η καταβολή του και συμψηφίζεται με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση (πάγωμα σύνταξης).

Όμως, από την ημερομηνία αυτή και μετά, ο υπολογισμός των δύο ή περισσοτέρων συντάξεων (πχ, γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος και χηρείας) γίνεται με βάση το δεδομένο ότι η εθνική σύνταξη δεν μπορεί να καταβάλλεται περισσότερες από μια φορά στον ίδιο δικαιούχο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η εγκύκλιος δεν έχει αναδρομική ισχύ. Άρα, η όποια περικοπή δεν θα ανατρέχει στο παρελθόν δημιουργώντας ζήτημα επιστροφής χρηματικών ποσών από τους συνταξιούχους για τα προηγούμενα έτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ