Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.3 C
Athens

Προνόμιο οι δύο εθνικές συντάξεις – Προκλητικός Χατζηδάκης – Επιβεβαίωση περικοπών

 «Προνομιακούς» χαρακτήρισε τους συνταξιούχους που έως τώρα λάμβαναν δύο εθνικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Με προκλητικό τρόπο, υπεραμύνθηκε της εγκυκλίου που εξέδωσε ο πολιτικός του υφιστάμενος, υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, με την οποία προκαλούνται εφεξής σφαγιαστικές περικοπές σε δεκάδες χιλιάδες «διπλές» συντάξεις (χηρείας, αναπηρίας). Σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη (Α’ πρόγραμμα ΕΡΑ), ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σχετική νομοθεσία εδώ και χρόνια, που κάνει λόγο για μία εθνική σύνταξη. Αναφέρθηκε δηλαδή στους νόμους Κατρούγκαλου (ν.4387/16) και Βρούτση (4670/20), που έδιναν αυτό το δικαίωμα στους διπλοσυνταξιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας όμως προχώρησε ακόμα παραπέρα και επανέλαβε το μόνιμο (σχεδόν) επιχείρημά του, για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Μίλησε για ένα σύστημα μιας εθνικής σύνταξης που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Και σε αυτό το σημείο, έφτασε να τονίζει ότι, υπερασπιζόμενος τον κ. Τσακλόγλου ότι «αυτό ζητάει να εφαρμοστεί από τις αρμόδιες αρχές του ΕΦΚΑ. Τι θα μπορούσε να πει; Θα μπορούσε να πει ότι πρέπει να γίνει παραβίαση του νόμου; Ας μας το πουν αυτοί οι οποίοι αυτήν την ώρα διαμαρτύρονται»…

«Αυτό προβλέπεται πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα αυτό προβλέπει η νομοθεσία και διερωτώμαι πως κάποιος ζητά από έναν υφυπουργό να παραβιάσει τη νομοθεσία», επέμεινε ο υπουργός. Άρα, κατά τον κ. Χατζηδάκη, όλοι οι προκάτοχοί του, από το 2016 και μετά (Γιώργος Κατρούγκαλος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιάννης Βρούτσης), αλλά και οι υφυπουργοί τους (Τάσος Πετρόπουλος, Νότης Μηταράκης), παραβίαζαν το νόμο, επειδή δεν επέβαλλαν το μέτρο της μίας εθνικής σύνταξης για τους διπλο-συνταξιούχους. Επειδή δηλαδή δεν επέβαλλαν περικοπές στις συντάξεις ανθρώπων που ζουν μόνοι (χηρείας) ή που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρίας)!

«Εάν υπήρξαν εγκύκλιοι προς άλλη κατεύθυνση, προφανώς ήταν έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Αυτό είναι τελείως σαφές και δεν ξέρω, εάν εθιμικώ δικαίω θέλουμε να έχουμε μια “άλφα” νομοθεσία, αλλά να εφαρμόζουμε μια “βήτα” […] Και δεν ξέρω πόσο δίκαιο είναι να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Δηλαδή να υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν μια εθνική σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά να υπάρχουν και άλλοι δίπλα, που, λόγω διαφόρων “παραθύρων”, να μπορούν να παίρνουν δύο εθνικές συντάξεις. Πόσο δίκαιο είναι αυτό και πόσο η συντριπτική πλειονότητα όσων μας ακούνε αυτήν την ώρα μπορεί να συμφωνεί με τέτοιου είδους λογικές», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Έτσι, με την εγκύκλιο Τσακλόγλου δεν παραβιάζεται η νομοθεσία, κατά τον κ. Χατζηδάκη. Όμως ως αποτέλεσμα αυτής της… σύννομης ενέργειας, είναι στο εξής, να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιουχοι, οι οποίοι εισπράττουν συντάξεις από πολλαπλά δικαιώματα (χηρείας, αναπηρίας ή διπλές συντάξεις γήρατος) και θα πρέπει να συμβιβαστούν με σημαντικές περικοπές στο εισόδημά τους. Η μείωση στις αποδοχές τους, λόγω καταβολής μόνο μίας εθνικής σύνταξης θα ανέλθει έως τα 268 ευρώ το μήνα. Όλα αυτά επειδή ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό, τηρείται η νομοθεσία…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ