Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
19.6 C
Athens

Νομοσχέδιο ΟΑΕΔ: Αυστηρές ποινές και διαγραφές – Βίαιη μείωση ανέργων

Η μείωση των ανέργων από το μητρώο του ΟΑΕΔ, επιχειρείται να πραγματοποιηθεί σχεδόν με… βίαιο τρόπο. Οι διαφορές με την ΕΛΣΤΑΤ, άνω των 500.000 ατόμων, δεν γίνονται ανεκτές από την Κυβέρνηση. Έτσι με το νομοσχέδιο που προωθείται επιδιώκεται η εκκαθάριση του μητρώου των ανέργων, με την θέσπιση αυστηρών κριτηρίων, που αποκλείουν μαζικά χιλιάδες σημερινούς εγγεγραμμένους,

Ένα σχέδιο νόμου, στο οποίο έχουν προστεθεί διατάξεις, σχετικά με την διαδικασία της εκκαθάρισης, σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση. Θεσμοθετούνται όλες οι προτάσεις περί εφαρμογής ποινών, που σχετίζονται με την διαγραφή ανέργων σε περίπτωση που δεν δεχτούν τρεις συνεχόμενες προτάσεις των εργασιακών συμβούλων για εύρεση εργασίας (διετής αποκλεισμός), ή αρνηθούν τυχόν κατάρτιση (εξάμηνος αποκλεισμός). Υπάρχει όμως αντίστοιχη τιμωρία για έξι μήνες, ακόμα και αν ο άνεργος τύχει κατάρτισης, αλλά δεν καταφέρει να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση. Παράλληλα, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχουν παρεμβάσεις που σχετίζονται και με την στεγαστική πολιτική του. Εφεξής, το αποθεματικό που υπάρχει από τις εισφορές προς τον πρώην ΟΕΚ (περίπου 2 δισ. ευρώ), θα μπορεί να αξιοποιείται με απόφαση του ΔΣ, για τις ανάγκες του ΟΑΕΔ, ευρύτερα. Ένας ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται επίσημα σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Πιο αναλυτικά, οι κυριότερες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου στο πεδίο της μείωσης του αριθμού των ανέργων, είναι οι εξής:

  • Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο για ανέργους.
  • Συντάσσεται, με την βοήθεια εργασιακών συμβούλων, Ψηφιακό Σχέδιο Ατομικής Δράσης για κάθε άνεργο. Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν όσοι είναι χωρίς δουλειά πάνω από πέντε έτη, στους οποίους χορηγείται εφάπαξ βοήθημα 300 ευρώ για να συντάξουν ένα τέτοιο Σχέδιο.
  • Τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για επιδόματα, παροχές, βοηθήματα ή διευκολύνσεις (εξαιρείται το επίδομα ανεργίας). Όριο μπαίνει στα 14.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα και στα 20.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα. Προστίθενται 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Εάν ο άνεργος αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, με βάση το Ψηφιακό Σχέδιο Ατομικής Δράσης, τότε διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο έτη.
  • Εάν ο άνεργος αρνηθεί να συμμετάσχει σε Επαγγελματική Κατάρτιση που προτείνει η ΔΥΠΑ, τότε διαγράφεται για έξι μήνες.
  • Εισάγεται η έννοια του αναζητούντος εργασία (job seeker).
  • Το επίδομα ανεργίας εξακολουθεί να καταβάλλεται  κατά το ήμισυ, για όσους βρουν δουλειά εντός 12μήνου (επιδότηση εργασίας).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ