Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Διαγραφή προστίμων σε 95.000 συνταξιούχους: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή υπέρ των 95.000 συνταξιούχων που ταλαιπωρούνται από την ΑΑΔΕ και δεν τους διαγράφονται τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, παρά το γεγονός έχουν στην διάθεσή τους μέχρι και θετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας! Με πρωτοβουλία της τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος, Έφης Αχτσιόγλου, κατατέθηκε ερώτηση, στην οποία τονίζεται ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά ποσά λόγω καθυστέρησης έκδοσης συντάξεων την περίοδο 2009 – 2014.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του προεδρείου του ΕΝΔΙΣΥ, με την κυρία Αχτσιόγλου, όπου αναλύθηκε διεξοδικά το πρόβλημα. Τα ποσά που έλαβαν οι συνταξιούχοι ως αναδρομικά, φορολογήθηκαν στην πηγή και τώρα οι ανωτέρω δικαιούχοι, «καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα έτη στα οποία αντιστοιχούσαν ως πρόσθετο εισόδημα, καθώς και πρόστιμο. Οι πράξεις προσδιορισμού φόρου εκδόθηκαν από την ΑΑΔΕ τον Δεκέμβριο του 2019 και επιδόθηκαν στους συνταξιούχους με καθυστέρηση, τον Ιανουάριο του 2020, με αποτέλεσμα ναι τίθεται θέμα παραγραφής τους λόγω παρέλευσης πενταετίας.»

Οι συνταξιούχοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και κατάφεραν να δικαιωθούν. Όμως στην συνέχεια η ΑΑΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ. Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως δικαίωσε πάλι τους συνταξιούχους, κρίνοντας ότι  πρέπει να υπάρξει παραγραφή.

Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ η ΑΑΔΕ έκανε δεκτές 1.483 ενδικοφανείς προσφυγές, διαγράφοντας φόρους και πρόστιμα συνταξιούχων, με διάφορες ημερομηνίες κατάθεσης. Ωστόσο, στη συνέχεια η στάση της ΑΑΔΕ άλλαξε και πλέον απορρίπτει τις ενδικοφανείς προσφυγές των συνταξιούχων, απαιτώντας την καταβολή αναδρομικών φόρων και προστίμων.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι 95.000 συνταξιούχοι -οι οποίοι με ευθύνη της διοίκησης έλαβαν με καθυστέρηση τη σύνταξή τους- να έχουν εγκλωβιστεί και να καλούνται σε αναδρομική καταβολή φόρων και προστίμων, τα οποία όμως θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί.

Όπως τονίζει η κυρία Αχτσιόγλου, «το κράτος δεν μπορεί να εμφανίζεται αδιάλλακτο και σκληρό απέναντι στους συνταξιούχους για ένα πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε. Μάλιστα, η αντίθετη με τις αποφάσεις του ΣτΕ απαίτηση της ΑΑΔΕ έρχεται σε μία περίοδο σαρωτικής ακρίβειας. Οι συνταξιούχοι, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, ασφυκτιούν οικονομικά και η αναδρομική καταβολή φόρων και προστίμων θα τους επιβαρύνει σημαντικά.»

Με την ερώτηση που κατατέθηκε, ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα, ώστε να μην αναγκαστούν οι συνταξιούχοι να προσφύγουν και πάλι στα διοικητικά δικαστήρια για να δικαιωθούν και τρίτη φορά. Ζητείται να διαγραφούν οι φόροι και τα πρόστιμα, όπως ορίζουν οι εκδοθείσες έως τώρα δικαστικές αποφάσεις και να επιστραφούν τα ποσά που ήδη έχουν καταβληθεί, για να μην εμπλακούν και πάλι οι συνταξιούχοι σε δικαστικές διαδικασίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ