Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
27.7 C
Athens

«Καταιγίδα» αγωγών για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, χτυπάει την κυβέρνηση – Αναμένονται έως 500.000 αιτήσεις το επόμενο δίμηνο!

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η εκτίμηση που υπάρχει ότι το επόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος), έρχεται «τσουνάμι» αγωγών από χιλιάδες συνταξιούχους που δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις. Οι επαφές που έχουν γίνει από αρμόδια στελέχη του υπουργείου με δικηγορικά γραφεία, οδηγούν στη διαπίστωση ότι είναι τέτοιο το ενδιαφέρον από την πλευρά των αδικημένων συνταξιούχων, ώστε είναι πιθανό να φτάσουν έως τις 500.000 οι αγωγές που θα υποβληθούν το επόμενο δίμηνο! Αριθμός, που υπάρχει περίπτωση να… εκτιναχθεί στις 800.000 έως το τέλος του έτους, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, για να διεκδικηθούν τα αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και σε επικούρηση.

Υπενθυμίζεται ότι ερμηνεύοντας την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η κυβέρνηση επέλεξε να χορηγήσει αναδρομικά ποσά, μόνο για περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι (κυρίως αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι), δεν θα πάρουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά που θα δοθούν. Έτσι, τώρα η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε ένα «χείμαρρο» από νέες αγωγές, που θα ξεκινήσουν μία ακόμα δαιδαλώδη δικαστική διαμάχη.

Όλα αυτά, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ο ακριβής χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πράξει. Οι πληροφορίες που προέρχονται από το οικονομικό επιτελείο είναι αντικρουόμενες. Η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, ασφαλώς και επιθυμεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, μιας και υπάρχουν και άλλα αναδρομικά ποσά που πρέπει να καταβληθούν (από επανυπολογισμό συντάξεων, λόγω αύξησης της προσωρινής σύνταξης και λόγω αύξησης του ποσοστού σύνταξης για περιπτώσεις όπου συνεχίζεται η εργασία). Από το υπουργείο Οικονομικών όμως, έχοντας και τη συνολική ευθύνη για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, είναι πιο επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι η διαδικασία μάλλον θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους. Το γεγονός αυτό βέβαια, επιτείνει την αγωνία και την ανασφάλεια σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που ακόμα και «κουτσουρεμένα», περιμένουν σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης, να λάβουν έστω και ένα μέρος από τα αναδρομικά που τους οφείλονται. Είναι πιθανό να υπάρξει σχετική αναφορά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ