Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Παρατείνεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έως το τέλος του έτους – Όλα τα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας

Δέσμη οχτώ μέτρων για την στήριξη της αγοράς εργασίας, ειδικά σε κλάδους που έχουν πληγεί από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Από αυτά ξεχωρίζει η επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες! Επίσης, η διαδικασία αναστολής συμβάσεων για συγκεκριμένους κλάδους (εστίαση, μεταφορές, τουρισμός, αθλητισμός και πολιτισμός), παρατείνεται έως και τον Οκτώβριο. Παράλληλα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των εποχικά απασχολούμενων με τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 50, για να μπορούν να υπαχθούν στο επίδομα ανεργίας. Επιπρόσθετα, θεσμοθετείται καθεστώς «ειδικής άδειας» για γονείς που μπορεί να νοσήσουν τα παιδιά τους από κορονοϊό. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας, βρίσκεται και η παράταση του πλαισίου της τηλεργασίας, καθώς κάτι τέτοιο ουσιαστικά δεν υφίσταται! Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να καταθέσει σχέδιο νόμου, που θα περιλαμβάνει ακριβώς αυτό, δηλαδή το πλαίσιο που θα διέπει την τηλεργασία. Χωρίς λοιπόν να υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο, το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την… παράτασή του μέχρι το τέλος της χρονιάς!

Επίσης, πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου κάποιος εργαζόμενος που τίθεται σε καραντίνα, θα αναπληρώνει τον χρόνο απουσίας του…

Ας δούμε πιο αναλυτικά, όλα τα μέτρα που θα ισχύουν στο εξής:

  1. Επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.
  2. Επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου.
  3. Παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.
  4. Διευκόλυνση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
  5. Παράταση του πλαισίου της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.
  6. Θεσμοθέτηση οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  7. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
  8. Θεσμοθέτηση νέας ειδικής άδειας των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοιό Covid-19.

Το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε και τα ακριβή ποσά που έχουν διατεθεί έως τώρα μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Όπως έγινε γνωστό, από την έναρξη της πανδημίας έχουν χορηγηθεί συνολικά ποσό 1,195 δισ. ευρώ για 2.027.408 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e- ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Αναλυτικότερα:

1.Το ποσό των 648,02 εκατ. ευρώ για 810.028 άτομα για αποζημίωση ειδικού σκοπού περιόδου Μαρτίου-Απριλίου.

2.Το ποσό των 212,89 εκατ. ευρώ για 542.244 άτομα για τον Μάιο.

3.Το ποσό 164,38 εκατ. ευρώ για μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων στον τουρισμό κλπ για 362.468 άτομα.

4.Το ποσό των 109,43 εκατ. ευρώ στους 6 επιστημονικούς κλάδους – ελεύθερους επαγγελματίες για 182.839 άτομα.

5.Το ποσό των 45,87 εκατ. ευρώ για 57.345 άτομα των ειδικών κατηγοριών καλλιτέχνες, ξεναγοί κτλ.

6.Το ποσό των 15,027 εκατ. ευρώ για 72.490 άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τον Ιούνιο- Ιούλιο.

7.Για την ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών έχει πληρωθεί στον e- EΦΚΑ το ποσό των 420,3 εκατ. ευρώ που αφορά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Σήμερα το βράδυ, Παρασκευή 28 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί  η πληρωμή στους τραπεζικούς λογαριασμούς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των παρακάτω εργαζομένων – δικαιούχων:

α) Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές κλπ επιχειρήσεις μηνός Ιουλίου ποσού 5,48 εκατ. ευρώ για 19.452 άτομα.

β) Αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού μηνός Ιουλίου ποσού 29,89 εκατ. ευρώ για 67.412 άτομα.

γ) Οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Ιούλιο ποσού 10,989 εκατ. ευρώ για 43.204 άτομα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ