Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21 C
Athens

Αχτσιόγλου: Το υπουργείο Εργασίας αδιαφορεί για τους εργαζόμενους και δείχνει εμμονή σε λάθος μέτρα, όπως το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Για αδιαφορία προς τους εργαζόμενους και για εμμονή στη λάθος «συνταγή» του προγράμματος «Συν-Εργασία», κατηγορεί η Έφη Αχτσιόγλου τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Με δήλωσή της μετά τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Βρούτση, σχετικά με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την αποτυχία της κυβέρνησης να πάρει περισσότερα κονδύλια από το πρόγραμμα SURE. «Στις αρχές Μαΐου ρωτήσαμε τον υπουργό Εργασίας ποιες θέσεις υποστήριξε η κυβέρνηση για το πρόγραμμα SURE στο συμβούλιο υπουργών της Ευρώπης, ποιο ποσό διεκδίκησε για τη χώρα και για ποιες δράσεις. Απάντηση δεν λάβαμε ποτέ, ενώ ουδέποτε ενημερώθηκαν και οι πολίτες για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Σήμερα είναι σαφές γιατί.

Η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ. ευρώ, όταν η Πορτογαλία με αντίστοιχο πληθυσμό και με πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας θα λάβει σχεδόν 6 δισ.

Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος των αναστολών εργασίας και του αποτυχημένου προγράμματος “Συν-Εργασία”, για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους, ξοδεύοντας ήδη το 1,6 από τα 2,7 δισ.!

Τα εναπομείναντα 1,1 δισ. θα τα χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει το κατά γενική ομολογία πλήρως αποτυχημένο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” καθώς και την επιδότηση της ανεργίας (αναστολές) και για τους επόμενους μήνες, όπως περίπου μας ενημέρωσε το υπουργείο με σημερινό δελτίο τύπου».

 

Η κυρία Αχτσιόγλου, σε αντιπαραβολή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αναφέρει ότι η Πορτογαλία θα αξιοποιήσει τα χρήματα που θα λάβει «μεταξύ άλλων σε οικογενειακό επίδομα για εργαζόμενους που δεν εργάστηκαν για να στηρίξουν τα παιδιά τους ή άλλα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, σε ειδική στήριξη στις τουριστικές περιοχές, σε ειδικά επιδόματα για εργαζόμενους που είναι σε αναρρωτική άδεια ή καραντίνα, σε αγορά μέσων ατομικής προστασίας για τους χώρους εργασίας, σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων για επανεκκίνηση μετά το lockdown».

 

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντιθέτως, επιμένει και αρκείται στην επιδότηση της ανεργίας και την ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας», προσθέτει η κυρία Αχτσιόγλου και τονίζει ότι, «το ανεπαρκές ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε και δεν διεκδίκησε ουσιαστικά τίποτα, απλώς έλαβε ό,τι της έδωσαν».

 

Η τέως υπουργός Εργασίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, το γεγονός πως και αυτούς τους περιορισμένους πόρους η ΝΔ επιμένει και τους σπαταλά σε προγράμματα που έχουν αποδειχθεί απολύτως αποτυχημένα απλώς και μόνο για να μην παραδεχτεί ότι έσφαλε και να επανασχεδιάσει την πολιτική της,εμμένοντας τελικά σε ένα σχέδιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση των εργαζομένων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ