Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

Ο e-ΕΦΚΑ και οι ελλείψεις σε… υπολογιστές! Τραγωδία με «θύματα» (πάλι) τους συνταξιούχους

Η εμπλοκή στην απονομή των συντάξεων, έφερε στο προσκήνιο, κάπως… απότομα είναι αλήθεια, το τεράστιο πρόβλημα της λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ. Οι 420.000 εκκρεμείς υποθέσεις συντάξεων, όταν ήταν 180.000 τον Ιούλιο του 2019, συνιστούν τεράστια αύξηση μέσα σε 18 μήνες. Μια αύξηση που έφερε μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους των συνταξιούχων και δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου…

Ο υπουργός Εργασίας αναδιπλώθηκε, άφησε στην άκρη τις τυμπανοκρουσίες περί ψηφιακής σύνταξης και με διατάξεις – μίνι νομοσχέδιο, προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση. Μέσα σε αυτές υπάρχει και η ξεχωριστή διάταξη που επιτρέπει την προμήθεια υπολογιστών στον e-ΕΦΚΑ! Στο άρθρο 78 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε «μαύρα μεσάνυχτα» της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, υπάρχει η εν λόγω διάταξη, που ντροπιάζει όλους εκείνους που το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαν να πείσουν για την ψηφιακή απογείωση του e-ΕΦΚΑ!

Ο Γιάννης Βρούτσης, είναι ο εμπνευστής του (e) μπροστά από τον ΕΦΚΑ. Χρεώνεται ως προσωπική του επιλογή την τοποθέτηση ως διοικητή στο υπερταμείο, του Χρήστου Χάλαρη, ενός ανθρώπου απόλυτα εξειδικευμένου στις νέες τεχνολογίες. Και όμως: μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης, χρειάζεται διάταξη νόμου για να αποκτήσει ο (e)-ΕΦΚΑ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές!

Ακόμα χειρότερα: Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς «τηλεργασίας» σχεδόν δέκα μήνες. Σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, έχουν υποχρεωθεί να εργάζονται από το σπίτι τους. Όμως το ηλεκτρονικό σύστημα του Ταμείου έχει τεράστια κενά, που φτάνουν έως και τις ελλείψεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές! Και ψάχνουν οι συνταξιούχοι για να μάθουν, γιατί καθυστερούν οι απονομές των συντάξεών τους…

Ακόμα και το «ψηφιακό περιβάλλον» στο οποίο είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν έχει τεράστια κενά. Μέχρι  που υπάρχει πρακτική αδυναμία για να μπορούν να έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο σε κάποιες περιπτώσεις! Όμως όλα αυτά ήταν «ψιλά γράμματα» μέχρι να ενημερωθεί το Μαξίμου για τα ασύλληπτα κενά, να «τραβήξει αυτιά» και να μπουν όπως-όπως οι διατάξεις στο νομοσχέδιο…

Όμως υπάρχουν και άλλες διατάξεις που προκαλούν εντύπωση:

Ο κ. Βρούτσης ζητάει από τους συνταξιούχους να επιστρέψουν στην εργασία τους για να απονείμουν συντάξεις! Μα, αλήθεια πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο για κάποιους που είναι πάνω από 1 έτος, εκτός υπηρεσίας; Οι διατάξεις έχουν αλλάξει, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ο ίδιος ψήφισε είναι καινούργιο, άρα χρειάζεται προφανής χρόνος προσαρμογής και εκπαίδευσης. Ίσως γι’ αυτό και οι συνταξιούχοι των Ταμείων, ως πρώτη αντίδραση, εμφανίζονται μάλλον απρόθυμοι να δεχτούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, έστω και για οχτώ μήνες.

Το ίδιο ισχύει και για όσους πρόκειται να μετακινηθούν από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η απονομή των συντάξεων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση. Η εκπαίδευση που απαιτείται, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Άρα, ο χαμένος χρόνος θα μεγαλώσει, συνεπώς το πρόβλημα δεν πρόκειται να διορθωθεί άμεσα, όσο και αν ο κ. Βρούτσης και η Κυβέρνηση, επικοινωνιακά θα ποντάρει σε κάτι τέτοιο. Απλώς να θυμίσουμε ότι μέχρι και πριν από λίγους μήνες, ο υπουργός Εργασίας επαναλάμβανε σχεδόν επίμονα, ότι δεν χρειάζεται η προσθήκη προσωπικού για να λυθεί το πρόβλημα της απονομής των συντάξεων. Τώρα, έφερε «μισή ντουζίνα» διατάξεις για να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να το αντιμετωπίσει…

Σε άλλο άρθρο ο κ. Βρούτσης ανακοινώνει την έναρξη κυρώσεων για  εργοδότες που «βάζουν χέρι» στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των εργαζομένων τους. Μόνο που η εν λόγω διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο. Αν ισχύει αυτό που ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας υπαινίσσεται, τότε υπάρχουν εργαζόμενοι απροστάτευτοι από τους κάθε λογής εργοδότες-εκβιαστές, οι οποίοι επί ένα 8μηνο τουλάχιστον, υφίστανται αυτή την ανεπίτρεπτη «κλοπή». Κάπως αργά θυμήθηκε ο κ. Βρούτσης να παρέμβει, δε νομίζετε;

Αλήθεια, με ποιο… ΣΕΠΕ θα κάνει ελέγχους το υπουργείο Εργασίας για να βρει όλους αυτούς τους «δύσμοιρους» εργαζόμενους; Το ΣΕΠΕ που ο ίδιος ο κ. Βρούτσης φρόντισε να διαλύσει, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το περασμένο καλοκαίρι…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ