Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Ένταξη στα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία – Τι προτείνει η αρμόδια Επιτροπή

Διόρθωση μιας μεγάλης αδικίας, επιχειρείται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ένταξη νέων κλάδων επαγγελματιών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Στην πρότασή της προς το υπουργείο Εργασίας, ζητάει να ενταχθούν στα ΒΑΕ οι περίπου 60.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Μάλιστα, η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους, άσχετα από το εάν έχουν υγειονομική ιδιότητα (πχ γιατροί, νοσηλευτές) ή διοικητική. Πρόκειται για μια απόφαση κομβικής σημασίας, αφού είναι σημαντικό σε περίοδο πανδημίας, να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και τώρα, το «μπαλάκι» μεταφέρεται στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να την κυρώσει ή όχι.

Μαζί με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, η αρμόδια επιτροπή φαίνεται να αποφάσισε να εντάξει στα ΒΑΕ και όσους δουλεύουν στις Προβλήτες 2 και 3 της COSCO, στον Πειραιά.

Ανοιχτό παρέμεινε το αίτημα των οδηγών στα σχολικά λεωφορεία, να ενταχθούν και εκείνοι στα ΒΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι κλάδοι επαγγελματιών εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα, δικαιούνται βάσει νόμου το σχετικό επίδομα, ενώ έχουν και ευνοϊκότερους όρους συνταξιοδότησης.

Σειρά παίρνει τώρα το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα κληθεί να λάβει με τη σειρά του την σχετική απόφαση. Εκεί θα φανεί εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, συμμορφώνεται με τις απόψεις της Επιτροπής, ή το αντίθετο.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η ΓΣΕΕ με επίσημη ανακοίνωση τάχθηκε υπέρ της ένταξης στα ΒΑΕ των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόσθεσε όμως ότι η αρμόδια Επιτροπή πρέπει να έχει διαρκή λειτουργία, καθώς έτσι θα εξετάζονται σε «πραγματικό χρόνο» τα αιτήματα των κλάδων και θα λαμβάνονται ορθότερες αποφάσεις σε σχέση με την εκάστοτε συγκυρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ