Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Manpower: Προοπτική προσλήψεων στην Ελλάδα επιπέδου… Κολομβίας!

Το επόμενο τρίμηνο στην Ελλάδα, δεν αναμένεται κάποια «έκρηξη» προσλήψεων. Μάλλον το αντίθετο. Τα στοιχεία έρευνας της Manpower δείχνουν ότι βρίσκεται μόλις στο +5% ο σχετικός δείκτης!

Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων, εκτιμούν ότι θα έχουν το 20% των εργοδοτών. Αντίθετα, το 15% προβλέπει μείωση εργαζομένων, ενώ η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή των 61% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δεν προβλέπει την παραμικρή αλλαγή στο στελεχιακό δυναμικό της επιχείρησης που τους ανήκει.

Η Έρευνα Προοπτικών και Απασχόλησης της εταιρίας ManpowerGroup όμως, δίνει και μια άλλη διάσταση, που επίσης πρέπει να προβληματίσει: Η χώρα μας βρίσκεται μόλις στην 28η θέση, επί συνόλου 43 κρατών, σε σχέση με τις προοπτικές απασχόλησης. Ακόμα χειρότερα, αφού προκύπτει ότι όλες οι χώρες «πρώτης γραμμής» πλην της Ελβετίας, κινούνται σε πιο ψηλές θέσεις σε σχέση με την Ελλάδα. Επίσης, καλύτερη είναι η κατάταξη για «ανταγωνίστριες» χώρες των Βαλκανίων, όπως είναι η Ρουμανία και η Τουρκία. Ενώ στα επίπεδα της Ελλάδας κινούνται κράτη όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα…

Χαρακτηριστικό της «δυστοκίας» που εμφανίζει η ελληνική αγορά εργασίας είναι και το γεγονός ότι οι προοπτικές προσλήψεων για το δ’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς,  είναι χειρότερες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο, το γ’ τρίμηνο. Όμως είναι καλύτερες κατά 5 μονάδες, εάν η σύγκριση γίνει με το αντίστοιχο δ’ τρίμηνο του 2020. Μόνο που πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς, ήταν μια περίοδος, που η χώρα μπήκε σε σκληρό lockdown, λόγω πανδημίας και οι συγκρίσεις είναι δύσκολο να γίνουν.

Αναφορικά με τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης, τα στοιχεία της Manpower, δείχνουν ότι η πρωτοκαθεδρία ανήκει στις κατασκευές (+20%). Φαίνεται λοιπόν, ότι ένας κλάδος που χτυπήθηκε όσο λίγοι κατά τα μνημονιακά έτη, προσπαθεί να ανακτήσει και μάλιστα με δυναμική ανάκαμψη, ένα μέρος από τις δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, των προηγούμενων ετών. Έπονται στις θετικές προοπτικές απασχόλησης τα χρηματοοικονομικά και οι ασφάλειες με το ίδιο ποσοστό (+15%) και με μικρή απόσταση ακολουθεί ο κλάδος της βιομηχανίας (+15%).

Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, τις εντοπίζει η έρευνα στον τουρισμό (+2%). Το στοιχείο αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο χρόνος αναφοράς είναι η περίοδος που περικλείει το τέλος του φθινοπώρου και την έναρξη του χειμώνα. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ο τουρισμός αναπτύσσεται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, είναι λογικό να μην «βλέπουν» οι εργοδότες του κλάδου, ιδιαίτερα θετικές προοπτικές απασχόλησης κατά τη χειμερινή περίοδο. Επίσης, «χαμηλά βρίσκεται ο πήχης» και στις υπηρεσίες και ιδιαίτερα στο Δημόσιο (+6%) και στο εμπόριο (+8%).

Εντύπωση προκαλεί ακόμα, το στοιχείο ότι πάνω από 7 στους 10 εργοδότες, ακριβέστερα, το 72%, δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων. Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένα από τα γνωστά προβλήματα έλλειψης κατάρτισης και εξειδίκευσης που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού της χώρας. Όμως, αναλύοντας λίγο περισσότερο τα στοιχεία της έρευνας της Manpower, διαπιστώνεται ότι βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλή θέση τα όποια κίνητρα παρέχουν οι εργοδότες για να προσελκύσουν ταλέντα στις επιχειρήσεις τους. Ειδικότερα, το οικονομικό σκέλος,  όπως θα μπορούσε να είναι οι υψηλότεροι μισθοί (39%) και τα μπόνους (29%), κατέχουν ιδιαίτερα χαμηλή θέση στην έρευνα. Επίσης, σχεδόν ένας στους τρεις εργοδότες,  δηλαδή το 33% των ερωτηθέντων, δηλώνει πως το οικονομικό,  αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν καλύτερους και πιο ποιοτικούς, πιο ταλαντούχους, εργαζόμενους.

Ενδιαφέρον έχει επίσης,  το στοιχείο της έρευνας που αφορά την επίδραση του κορωνοϊού και της εργασίας από απόσταση. Όπως προκύπτει τα μεσαία και ανώτερα στελέχη μόνο σε ένα ποσοστό 19% έχουν θετικά συναισθήματα, σχετικά με αυτή την εξέλιξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ