Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

e-ΕΦΚΑ: Προσλήψεις 500 συμβασιούχων για να καλυφθούν τα κενά στις απονομές συντάξεων

Με την πρόσληψη 500 συμβασιούχων, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα με τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων. Εκτός από τις 100 προσλήψεις που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο ΔΣ του Φορέα, επίκειται η προσθήκη άλλων 400, από εξειδικευμένο προσωπικό. Έτσι, θα ανέλθουν στους 500, οι νέοι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ, που θα επιφορτιστούν με το δύσκολο ρόλο να περιορίσουν το πρόβλημα και να απονείμουν μαζικά εκκρεμείς συντάξεις.

Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΟΑΕΔ και είναι πιθανό να αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, οι συμβασιούχοι που είχαν αποχωρήσει προ μηνών από το υπερ-ταμείο, επειδή είχαν λήξει οι συμβάσεις τους! Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα πρόκειται για ένα άτυπο mea culpa της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, αλλά και του υπουργείου Εργασίας, που δεν ανανέωσε τότε τις συμβάσεις αυτές και άφησε να αποχωρήσουν απόλυτα καταρτισμένοι εργαζόμενοι, που είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις κατά τον ένα χρόνο που στελέχωσαν κομβικές υπηρεσίες του Φορέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 400 νέες προσλήψεις θα αφορούν συμβάσεις 24 μηνών, δείχνοντας έτσι και το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε να διορθωθεί το τεράστιο πρόβλημα απονομής συντάξεων, που αντιμετωπίζει ο e-ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι μόλις στο τελευταίο ΔΣ του Φορέα, σε επίσημη εισήγηση, υπάρχει η παραδοχή ότι έχουν ανέλθει στις 450.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή σύνταξης. Οι νέες συμβάσεις θα είναι επομένως ορισμένου χρόνου και απαραίτητη προϋπόθεση για τους προσληφθέντες θα είναι να έχουν προϋπηρεσία στον e-ΕΦΚΑ, τουλάχιστον 12 μήνες.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν εισήγηση από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία. Άλλωστε, η νέα πολιτική ηγεσία, έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές του παρουσίες, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει ότι ο ρυθμός απονομής των συντάξεων, όπως είναι σήμερα δηλαδή 16.000 – 18.000 ανά μήνα, δεν αρκεί. Με δεδομένο ότι σε μηνιαία βάση θα υποβάλλονται άλλες 12.000 – 14.000 νέες αιτήσεις για απονομή σύνταξης, εκτιμά ότι θα πρέπει ο  ρυθμός εκκαθάρισης να ανέλθει στις 35.000, ώστε να αρχίσει σιγά – σιγά να υποχωρεί το πρόβλημα. Άρα, απαιτείται στην ουσία, διπλασιασμός των αιτήσεων που θα απονέμονται κάθε μήνα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, ασφαλώς και χρειάζεται απλοποίηση της διαδικασία και ψηφιακή αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ. Χρειάζονται όμως και νέα «φρέσκα» εργατικά χέρια, από καταρτισμένο προσωπικό. Γι’ αυτό και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται νέες προσλήψεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ