Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
31.2 C
Athens

e-ΕΦΚΑ: Ενιαίες παροχές υγείας για όλους – Ποια επιδόματα κινδυνεύουν

Ο ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας και ασφάλισης είναι το μεγάλο «στοίχημα» του e-ΕΦΚΑ. Συμπληρώνονται τρία χρόνια λειτουργίας του μεγαλύτερου Ταμείου κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που θα προσφέρει τις ίδιες παροχές σε όλους τους ασφαλισμένους. Έως τώρα ισχύει το παράδοξο, τα ταμεία κύριας ασφάλισης να έχουν απορροφηθεί στο σύνολό τους από τον e-ΕΦΚΑ, όμως οι παροχές που προσφέρουν στους ασφαλισμένους τους, σε μια σειρά από σημαντικά επιδόματα, να είναι τελείως διαφορετικές!

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να καταφέρει ο Φορέας να αποκτήσει «κοινό βηματισμό» για το σύνολο των ασφαλισμένων του. Το πρόβλημα βέβαια που υπάρχει είναι ότι η δημιουργία κοινών παροχών υγείας, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί «προς τα κάτω». Άρα να δημιουργηθεί μια βάση επιδομάτων για όλους τους ασφαλισμένους, που όμως θα είναι αισθητά χαμηλότερη από τα σημερινά, σε αρκετές περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Ασθενείας και Λοιπών Παροχών από τον e-ΕΦΚΑ. Δέσμευσή της είναι να παραδώσει πόρισμα στον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, έως τα τέλη Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Τα επιδόματα που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» είναι τα εξής:

 1. Επίδομα ασθένειας.

  2. Επίδομα εργατικού ατυχήματος.

  3. Επίδομα μητρότητας.

  4. Έξοδα κηδείας.

  5. Παροχές κατασκηνώσεων.

  6. Λοιπές παροχές.

  Τα πεδία που πρόκειται να εξετάσει η ομάδα εργασίας, είναι τα ακόλουθα:

 • Διαδικασία χορήγησης παροχών.
 • Εύρος δικαιούχων.
 • Ύψος παροχών.
 • Έκταση κάλυψης.

Προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ