Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

Υπ. Εργασίας-κορονοϊός: Έλεγχος στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κάθε 15 μέρες

Τον δεκαπενθήμερο επαναληπτικό έλεγχο στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αποφάσισε σε συνεδρίασή της η Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού,  αλλά και της προστασίας των ηλικιωμένων πολιτών εξετάστηκε ξανά η καλύτερη δυνατή  αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων της νόσου, που μπορεί να προκύψουν σε φιλοξενούμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο περιορισμός των κρουσμάτων σε κλειστές Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι συστηματικοί και τακτικοί έλεγχοι καθώς και η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή. Σημειώνουμε ότι σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων σε δομές από τον ΕΟΔΥ διενεργείται σε κλειστές μονάδες που διαβιούν ηλικιωμένοι.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα θέματα που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση ήταν:

  • Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ σε ευάλωτες δομές κάθε δύο εβδομάδες.
  • Η επικαιροποίηση του προγράμματος διενέργειας μοριακών τεστ από τον ΕΟΔΥ και ελέγχων τήρησης των πρωτοκόλλων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή.
  • Η διενέργεια ελέγχων τήρησης μέτρων από τις Υγειονομικές Διευθύνσεις των Περιφερειών σε μονάδες της αρμοδιότητάς τους.
  • Η αυτόματη επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων από τους φορείς ελέγχων στο Υπουργείο Εργασίας κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή.

Στη συνεδρίαση που προήδρευσε  η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Αντιστράτηγος Π.Σ ε.α. Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχαήλ Σταυριανουδάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ