Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
31.5 C
Athens

e-ΕΦΚΑ: Βάζει μπρος τις ρυθμίσεις, τακτοποιεί τις εισφορές, τρέχει για τις επιστροφές!

Το τεράστιο θέμα της τακτοποίησης εισφορών, ρυθμίσεων και επιστροφών ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς, προσπαθεί να επιλύσει ο e-ΕΦΚΑ! Εγχείρημα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της επικάλυψης διαφόρων νομοθετικών διατάξεων, που έχουν φέρει «τα πάνω-κάτω» στην ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, από το 2016 και μετά. Ταυτόχρονα, η διαδικασία τακτοποίησης των όποιων εκκρεμοτήτων, γίνεται ακόμα δυσκολότερη, μιας και η υγειονομική κρίση και το lockdown, δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερα χρέη και οφειλές!

Ακόμα και έτσι όμως, έχουν τεθεί τα βασικά χρονοδιαγράμματα, ώστε να προσπαθήσουν οι δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, αφενός να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος, αφετέρου να βάλουν σε τάξη οφειλές του 2021, αλλά και ρυθμίσεις δόσεων.

Ας δούμε πιο αναλυτικά, όλες τις διαθέσιμες ημερομηνίες:

  • Έως τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να επανενταχθούν σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών όσοι πληγέντες από κορονοϊό επιθυμούν. Απαραίτητη προϋπόθεση να καταβάλλουν τη δόση της οφειλής τους, για το μήνα Νοέμβριο.
  • Η προθεσμία καταβολής όλων των υπόλοιπων δόσεων παρατείνεται με χρονικό ορίζοντα την 30η Ιουνίου 2021.
  • Έως τις 31 Ιανουαρίου ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία τους για το 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.
  • Το ύψος της εισφοράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ποσό της σύνταξης, ενώ όσοι δεν επιλέξουν κατηγορία, θα ενταχθούν αυτόματα στην ελάχιστη υποχρεωτική.
  • Εντός των ημερών επιστρέφονται στους μη μισθωτούς τα ποσά από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019. Πρόκειται για 343.669 ασφαλισμένους με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, στους οποίους θα επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά μέσα στον μήνα στο λογαριασμό που έχουν δηλώσει. Μοναδική εξαίρεση να έχουν ήδη δηλώσει την επιθυμία για συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
  • Προϋπόθεση επιστροφής του πιστωτικού ποσού, είναι να μην υπάρχει οφειλή από εισφορές κατά το τρέχον έτος, καθώς και μη ρυθμισμένη οφειλή στο ΚΕΑΟ. Σε αυτή την περίπτωση, παρακρατείται το πιστωτικό μέχρι την εξόφληση του χρέους και επιστρέφεται τυχόν υπόλοιπο.

Για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, οι οφειλές θα καταβληθούν σε πέντε δόσεις, με την αφετηρία να πραγματοποιείται τον Μάρτιο του 2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ