Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
27.9 C
Athens

Adecco: Οι μισθοί δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις τιμών που προκαλεί ο πληθωρισμός

Οι εργαζόμενοι της χώρας, σε ένα συντριπτικό ποσοστό (84%), εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι με τον μισθό που λαμβάνουν, δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο πληθωρισμό. Το στοιχείο αυτό ξεχωρίζει από τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας της Adecco για την απασχολησιμότητα στην Ελλάδα και συνδυάζεται με την αλλαγή εργασίας που για μεγάλο ποσοστό εργαζομένων (78%) προκύπτει κυρίως εάν υπάρξει ένα κατάλληλο πακέτο ικανοποιητικών απολαβών.

Τα στοιχεία της έρευνας, που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά, αναδεικνύουν τον προβληματισμό των εργαζομένων, τόσο ως προς το μοντέλο εργασίας που θα επιλέξουν, για να εξασφαλίσουν ισορροπία και με την προσωπική τους ζωή, όσο και ως προς τις ώρες δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (46%), παραδέχτηκαν ότι δουλεύουν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα. Έτσι, ερμηνεύεται απόλυτα γιατί ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο χρόνο που έχουν για την προσωπική τους ζωή.

Ξεχωριστή σημασία έχει για τους εργαζόμενους και το μοντέλο της τηλεργασίας, που τόσο πολύ αξιοποιήθηκε στην περίοδο της πανδημίας. Το 67% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι εργάζονται αποκλειστικά από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ μόνο το 23% εργάζεται συνδυαστικά από το σπίτι και το γραφείο. Η ενίσχυση της παραγωγικότητας εξακολουθεί να αποτελεί στοίχημα για την υιοθέτηση τακτικών ευέλικτης εργασίας καθώς οι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι δεν αναζητούν μόνο υψηλές αμοιβές αλλά και περισσότερη ευελιξία και μεγαλύτερη μέριμνα για την ψυχική ισορροπία τους. Για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα, η εργασία από το σπίτι είναι το ίδιο παραγωγική με την εργασία από το γραφείο (37%).

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα, φαίνεται ότι η ανεργία κυμάνθηκε στο 3%, από 9% που ήταν το 2021. Διαπιστώνεται συνέχιση της μείωσης της ανεργίας, αλλά με πιο αργό ρυθμό, σε σχέση με πριν από ένα έτος.

Εκτός από τις βελτιωμένες μηνιαίες αποδοχές, ένα 38% των ερωτηθέντων, θα επέλεγε άλλη δουλειά σε μια προσπάθεια να βρει καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και ένα 36% επειδή θα διέβλεπε ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια επαγγελματικής εξέλιξης.

Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι, για να ξεκουράζονται από την εργασία τους, προτιμούν να περνάνε χρόνο με την οικογένεια (38%) και τους φίλους τους (33%) ενώ μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων δήλωσε ότι διαλέγει την άθληση (27%), το διάβασμα και το σερφάρισμα στο internet (32%). Επίσης, διαπιστώνουν ότι είναι τόσο περιορισμένος ο ελεύθερος χρόνος τους, αλλά και το εισόδημά τους, ώστε δεν μπορούν να επενδύσουν σε δραστηριότητες που βελτιώνουν την ψυχική τους υγεία όπως η κοινωνικοποίηση με οικογένεια και φιλικά πρόσωπα αλλά και η ενασχόληση με χόμπι. Ειδικά οι νεότεροι εργαζόμενοι ανησυχούν περισσότερο για την έλλειψη ισορροπίας προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Την ίδια στιγμή, σε διαρκή αναζήτηση εργασίας βρίσκονται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι υποψήφιοι καθώς παρατηρείται το φαινόμενο, ακόμα και όσοι συμμετέχοντες εργάζονται αυτή την περίοδο, πολλοί από αυτούς να δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία, κυρίως στην Ελλάδα (68%).

Τα τελευταία τρία χρόνια, πάντως, η έρευνα για την απασχολησιμότητα καταγράφει μια σταδιακή μείωση του ποσοστού των ανθρώπων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, και παρά την μικρή αύξηση που παρατηρείται σε σχέση με πέρσι (15%), και η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει αυτή την τάση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ