Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

Αναδρομικά δώρων και επικουρικών: Καταβολή σε 4 ετήσιες δόσεις – Προεκλογική εξαγγελία

Την καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, θα εξαγγείλει η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, υπό το βάρος της πολιτικής πίεσης που υφίσταται λόγω της ακρίβειας και του σκανδάλου των υποκλοπών.

Πρόκειται για να αναδρομικά που αφορούν στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, τα οποία, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όχι μόνο δεν χορηγήθηκαν αλλά υποχρεώθηκαν οι συνταξιούχοι να παραιτηθούν από τη διεκδίκησή τους.

Σύμφωνα με τις συνεννοήσεις που γίνονται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, υπό τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου, δεν θα πρόκειται για εφάπαξ καταβολή, αλλά σε δόσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν, το οφειλόμενο ποσό θα καταβληθεί σε τέσσερα χρόνια, από το 2023 έως και το 2026, προκειμένου να μοιραστεί το δημοσιονομικό βάρος.

Το κόστος των συγκεκριμένων αναδρομικών ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ και δεν το σηκώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για άμεση καταβολή σε ένα ή και δύο έτη, όταν μάλιστα μαίνεται και η ενεργειακή κρίση η οποία είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί και τι μέτρα στήριξης θα χρειαστούν.

Ποια είναι τα αναδρομικά

Το θέμα αφορά στις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων που έγιναν το έτος 2012 από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το δεύτερο μνημόνιο, οι οποίες ήδη κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015, ενώ με νέα απόφαση τον Ιούλιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Αναλυτικότερα, όταν το καλοκαίρι του 2020, δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, προέβλεπαν την καταβολή τους σε περίπου 250.000 δικαιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει.

Οι αποφάσεις προέβλεπαν την καταβολή αναδρομικών για κύριες και επικουρικές και για δώρα, για το επίμαχο 11μηνο.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει, ότι θα δώσει τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων, ακόμη και σε εκείνους που δεν προσέφυγαν, αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Άφησε, όμως ανοιχτό το θέμα για τις επικουρικές και τα δώρα υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες, λόγω της πανδημίας.

Το συνολικό κόστος των διεκδικήσεων ήταν περίπου 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ, ήταν το κόστος των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις και 2,5 δισ. ευρώ, για τις επικουρικές και τα δώρα.

Με δεδομένες τις αποφάσεις και το δεδικασμένο, που είχαν δημιουργήσει, οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά για δώρα και επικουρικές, μπορούσαν να προσφύγουν και να δικαιωθούν.

Ωστόσο, με νομοθετική παρέμβαση, περιόρισε τις διεκδικήσεις, καθώς προέβλεψε ότι τα συνολικά αναδρομικά θα καταβληθούν, μόνο σε όσους πρόλαβαν να καταθέσουν αγωγές στη δικαιοσύνη μέχρι τις 31-7-2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις 31-7-2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά, σύμφωνα με την κυβερνητική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι συνταξιούχοι έλαβαν τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και 250.000 θα λάβουν και τα αναδρομικά που αναλογούν σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Μάλιστα, νομοθέτησε διάταξη, σύμφωνα με την οποία, όποιος λάβει τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, παραιτείται από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Επίσης, διάταξη του ν. Βρούτση προέβλεψε ότι όποιος έλαβε τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, παραιτείται από τα αναδρομικά επικουρικών και δώρων.

Για τη σχετική διάταξη προσέφυγαν στο ΣτΕ οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, αλλά το ΣτΕ έκρινε, με πλειοψηφία, τον περασμένο Ιούνιο ότι η διάταξη του ν. Βρούτση δεν είναι αντισυνταγματική, που σημαίνει, ότι όποιος έλαβε τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, δεν μπορεί να διεκδικήσει και τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων, εκτός και εάν έχει προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια.

Με την προεκλογική κυβερνητική στροφή, τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους, αλλά σε 4 ετήσιες δόσεις.

Οι περικοπές του 2012

Οι περικοπές του έτους 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το έτος 2015 είναι:

  1. Η μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  2. Η μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
  3. Η μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% – 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
  4. Η πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).
  5. Η πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ