Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

Ο Χατζηδάκης αποκάλυψε «γρηγορόσημο» σε δικηγόρους για ταχύτερη απονομή συντάξεων!

Στην αποκάλυψη ότι λειτουργούσε παρα-σύστημα με «γρηγορόσημο» που καταβαλλόταν από τους ασφαλισμένους σε δικηγόρους, ώστε να χορηγούνται πιο γρήγορα οι συντάξεις, προέβη ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή το ζήτημα της fast track απονομής. Σε μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καταγγέλλει ότι υπήρχε ένα «παρα-σύστημα εξάρτησης των ασφαλισμένων που τώρα σπάει. Έως τώρα, οι ασφαλισμένοι «αναγκάζονταν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ως «γρηγορόσημο» για την έκδοση της σύνταξης τους. Η σύνταξη θα εκδίδεται στην ώρα της και ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιον «ειδικό στις συντάξεις» για να την «τρέξει».

Πρόκειται για ξεκάθαρη αιχμή προς «εργατολόγους που έκαναν καριέρα σε τηλεοπτικά παράθυρα και τώρα χάνουν την πελατεία τους» και «εκπροσώπους συνταξιούχων», αλλά και προς εργαζόμενους του ΕΦΚΑ που φαίνεται ότι συμμετείχαν σε αυτή την διαδικασία.

Όλα αυτά τα ανωτέρω, ήρθαν στην δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες για τα όποια λάθη έχουν εντοπιστεί μέσω της fast track διαδικασίας στην εκκαθάριση των συντάξεων. Βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σπεύδει να επισημάνει, δια του ίδιου ενημερωτικού σημειώματος, ότι τα όποια λάθη δεν οφείλονται στο fast track μοντέλο, αλλά στην διαδικασία αυτοματοποίησης. Πρόκειται για έναν τρόπο εκκαθάρισης των συντάξεων που λειτουργεί «με την επιφύλαξη συμπληρωματικών ελέγχων και έκδοσης τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαίωσης».

Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω αυτοματοποιημένο μοντέλο, λειτουργεί με τις διαδικασίες επιτάχυνσης που έχουν θεσμοθετηθεί στον πρόσφατο νόμο (ν.4921/22). Αφορά τις αιτήσεις για απονομή συντάξεων πριν από την 31η Μαρτίου 2022 (συντάξεις εμπιστοσύνης), αλλά και εκείνες που υποβλήθηκαν από την 1η Απριλίου 2022 και μετά (fast track). Το μοντέλο είναι το ίδιο και υπάρχει διαδικασία υποβολής ενστάσεων. Ασφαλείς πληροφορίες ωστόσο, θέλουν να μην έχουν συσταθεί ακόμα οι αρμόδιες Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές (ΤΔΕ), που έχουν εκ του νόμου την ευθύνη για τον έλεγχο των ενστάσεων που υποβάλλονται.

Επίσης, στο σκέλος της καθυστέρησης, οι ενστάσεις θα πρέπει να ελέγχονται εντός τριμήνου. Ωστόσο, ο νόμος ορίζει ότι ο έλεγχος που θα γίνεται, θα πραγματοποιείται σε χρονικό διάστημα 3-5 ετών, ανάλογα αν μια σύνταξη χαρακτηριστεί ως «εμπιστοσύνης», ή «fast track». Συνεπώς, το πρόβλημα όχι μόνο διατηρείται, στο σκέλος της διόρθωσης των όποιων λαθών, αλλά και επεκτείνεται χρονικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ