Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Χτύπημα στην παραβατικότητα σε εστίαση και λιανικό εμπόριο

Βασικό όπλο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, στοχεύει να γίνει στο μέλλον, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει από την πρώτη Ιουλίου στα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, πανελλαδικά και σε όλες τις τράπεζες. Όμως ο στόχος είναι από τον Δεκέμβριο να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, με την βιομηχανία, τις ασφάλειες, τις ΔΕΚΟ και τις εταιρίες security, να μπαίνουν «στην πρώτη γραμμή». Το καίριο χτύπημα όμως ενάντια στην εργοδοτική παραβατικότητα, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει όταν η Ψηφιακή Κάρτα, εισαχθεί στον επισιτισμό και στο λιανικό εμπόριο. Πρόκειται για κλάδους που μαστίζονται από υψηλή παραβατικότητα και με την εφαρμογή αυτού του νέου μοντέλου, εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί.

Συνδυαστικά βέβαια, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι που θα διενεργεί η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία μεταλλάσσεται σε Ανεξάρτητη Αρχή. Ήδη πάντως τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το ΣΕΠΕ, δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παραβατικότητας, αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της εστίασης, του λιανικού εμπορίου, οι χερσαίες μεταφορές και οι μεταφορές μέσω αγωγών, αλλά και η βιομηχανία τροφίμων.

Συνολικά, από την αρχή του έτους έως τις 15 Μαΐου, είχαν διαπιστωθεί πανελλαδικά 2.976 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα. Οι ανωτέρω κλάδοι ήταν οι πρώτοι σε καταγεγραμμένη παραβατικότητα.

Οι κυριότερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν την υπέρβαση στο ωράριο εργασίας, ειδικά για όσους δούλευαν με όρους μερικής απασχόλησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας, με 2.150 καταγεγραμμένες παραβάσεις. Με μεγάλη απόσταση, έπεται η αδήλωτη εργασία με 354 παραβάσεις, ενώ εντοπίστηκαν και 221 περιπτώσεις όπου δεν είχε γίνει η καταβολή της μισθοδοσίας.

Η ψηφιοποίηση της υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό τέτοιων περιπτώσεων παραβατικότητας. Εκτιμάται επίσης, ότι μέσω της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα, από τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, αλλά και από την γενική φορολογία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ