Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

Χωρίς κοινωφελή εργασία το 2021 – Απώλεια 36.000 θέσεων απασχόλησης

Τα πρώτα αρνητικά σημάδια από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι θέσεις απασχόλησης της κοινωφελούς εργασίας, που αποτέλεσαν κατά τα προηγούμενα έτη «σανίδα σωτηρίας» για δεκάδες χιλιάδες ανέργους, φέτος δεν θα υπάρξουν.

Λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ο ΟΑΕΔ φέτος δεν θα εκδώσει πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Άρα χάνονται αυτόματα 36.000 θέσεις απασχόλησης.

Η σχετική καταγγελία έγινε από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων του Οργανισμού, η οποία τονίζει ότι τάσσεται «υπέρ των μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε ότι σε αυτή την περίοδο, σε αυτή τη συγκυρία, 36 χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το τέρας της ανεργίας. 36 χιλιάδες άνεργοι δεν θα εργαστούν και δεν θα θεμελιώσουν  επίδομα  ανεργίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μείωσης των εισφορών στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και της δήθεν αύξησης των 3 ευρώ…»

Η Ομοσπονδία όμως θέτει και μια άλλη παράμετρο στο πρόβλημα που δημιουργείται. Επισημαίνει ότι «υπάρχει άμεσος κίνδυνος ιδιωτικοποίησης πλήθους υπηρεσιών των δήμων προς ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς τη νέα κοινωφελή  καθώς θα απομακρυνθούν οι 36 χιλιάδες  και πλέον εργαζόμενοι που στελεχώνουν το πράσινο, την καθαριότητα, την συντήρηση κοινοχρήστων χώρων στους Δήμους.»

Γι’ αυτό καλεί την Πολιτική Ηγεσία να πάρει πίσω τη μείωση των εισφορών και να ανανεώσει ή να εκδώσει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. «Η απουσία αυτού του προγράμματος θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνική ζημιά με αντανάκλαση πρώτα απ΄ όλα στους εργαζόμενους με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αλλά και στους φορείς που εργάζονται (δήμοι κλπ).»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ