Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21 C
Athens

Χωρίς επίδομα ανεργίας από τον Δεκέμβριο, χιλιάδες εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό!

Κίνδυνο να βρεθούν χωρίς επίδομα ανεργίας από τον Δεκέμβριο και μετά διατρέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Αιτία το γεγονός ότι όσοι απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις τους (πχ ξενοδοχεία, εστιατόρια) έως 30 Σεπτεμβρίου, εάν εκείνες έκλεισαν λόγω λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν μονομερώς να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Έτσι,  είναι σχεδόν αναγκασμένοι να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας. Μόνο που ακόμα και αυτή η παροχή έχει χρονικό όριο που φτάνει τους τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι από τον Δεκέμβριο και μετά, δεν θα μπορούν να λάβουν ούτε το πενιχρό βοήθημα που τους προσφέρει το επίδομα ανεργίας.

Άρα θα είναι αναγκασμένοι έως τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο ή μέχρι να επαναπροσληφθούν, να διαβιούν χωρίς εισόδημα!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο να παρέμβει άμεσα. Είναι απαραίτητη η έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ),  με την οποία θα γίνεται δεκτό το αίτημα χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο να μπορούν να υποβάλλουν μονομερώς αίτηση για αποζημίωση ειδικού σκοπού. Ακόμα και αυτός ο ένας μήνας, ο Οκτώβριος, που θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ, είναι κρίσιμος για τη βιωσιμότητα των ίδιων και των χιλιάδων οικογενειών τους.

Επίσης, στην ΚΥΑ θα πρέπει να αποσαφηνίζεται πότε και από ποιόν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι την άδεια τους και το επίδομα αδείας.

Ήδη έχουμε φτάσει στα μέσα Οκτωβρίου και η ΚΥΑ δεν έχει υπογραφεί, με συνέπεια ο κλάδος των εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό να βρίσκεται σε αναβρασμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ