Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Χαμηλή πτήση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με μόλις 3.585 προεγκρίσεις

Μικρή απορροφητικότητα παρουσιάζουν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και έχουν προεγκριθεί, μετά από ένα μήνα εφαρμογής του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», που αφορά νέους 25 – 39 ετών, αλλά και νέα ζευγάρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, υποβλήθηκαν συνολικά 25.934 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800, ενώ 3.585 έχουν λάβει προέγκριση.. Από τις 3.585 προεγκρίσεις, οι 716 (ποσοστό 20%) έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης του δανείου καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος. Άρα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των αιτήσεων, υπήρξε πράγματι ανταπόκριση των νέων και των νέων ζευγαριών στο νέο πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων. Η διοίκηση της ΔΥΠΑ χαρακτηρίζει ως «εντυπωσιακή» αυτή την ανταπόκριση, παρά το γεγονός όμως ότι οι προεγκρίσεις και ακόμα περισσότερο, οι προωθήσεις των αιτήσεων στο β’ στάδιο του ελέγχου, αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνόλου.

Επίσης, η εύρεση ακινήτου, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα, φαίνεται ότι μόνο εύκολη διαδικασία δεν είναι. Μόλις πριν από λίγες μέρες στις 26 Απριλίου, ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α.) υπογράμμισε «ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος». Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), αυτό σημαίνει αντίστροφα, ότι 14.899 ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις μόνο στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είναι πανελλαδικό και στοχεύει αρχικά σε 10.000 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα.\

Η ΔΥΠΑ επισημαίνει ακόμα ότι είναι λάθος να αναφέρεται στη δημόσια συζήτηση, πως η  τιμή του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ. Το πλαφόν τιμής είναι ορισμένο στα 200.000 ευρώ, συνεπώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι πιθανό να είναι ακόμα περισσότερα. Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά το όριο του δανείου, όπως επίσης ότι το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των εγκεκριμένων δανείων, το 37% αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 8% στη Θεσσαλία και το 6% στη Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, το μέσο δάνειο ανέρχεται σε 106.307 ευρώ, με συνολικό δεσμευμένο ποσό τα 76.116.144 ευρώ για τα 716 δάνεια, ενώ το 64% αφορά σε ζευγάρια.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς. Βασική παράμετρος του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι ότι το 75% του κεφαλαίου χορηγείται από τη ΔΥΠΑ και είναι άτοκο, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ  δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τα στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος και εκτιμά ότι μέχρι τώρα δεν προκύπτει έλλειψη ακινήτων.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα, μετά από περίοδο 10 και πλέον ετών που δεν υπήρξε καμία σχετική δράση στον κρίσιμο αυτό τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι μόλις υπερκαλυφθεί, θα διπλασιαστεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ