Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.3 C
Athens

Χάνουν το επίδομα γάμου χιλιάδες εργαζόμενοι – Καμία παρέμβαση από το Υπ. Εργασίας

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που δεν καλύπτονται από εργοδοτικές οργανώσεις, δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν το επίδομα γάμου (10% επί του μισθού), σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Εργασίας. Έτσι όμως, οι συνδικαλιστές από τον κλάδο του εμπορίου, υπογραμμίζουν ότι δημιουργούνται μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς κάποιες που μένουν εκτός εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν 10% μικρότερη λειτουργική δαπάνη για τους έγγαμους υπαλλήλους τους.

Πιο αναλυτικά, το αρμόδιο υπουργείο απάντησε σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, από το βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Βασίλη Βιλιάρδο, σχετικά με το εάν προτίθεται  να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία, προκειμένου να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των εργοδοτικών φορέων στο πλαίσιο της Εθνικής  Σύμβασης Εργασίας, ώστε να εδραιωθεί οριζόντια η υποχρέωση καταβολής επιδόματος γάμου. Το υπουργείο Εργασίας υπογράμμισε ότι «η Εθνική Σύμβαση ρυθμίζει βασικούς μισθούς, ημερομίσθια ή κάθε είδους μισθολογικούς όρους, οι μισθολογικοί όμως αυτοί όροι δεν αποτελούν τα κατώτατα όρια μισθών, ημερομισθίων που ισχύουν για τους εργαζομένους όλης της χώρας, αλλά δεσμεύουν μόνο τους εργαζομένους που απασχολούνται από εργοδότες των συμβαλλομένων εργοδοτικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ), το επίδομα γάμου,  παραμένει «παγωμένο» για 300.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Από αυτούς, οι 130.000 δεν λάμβαναν και εξακολουθούν να μην το λαμβάνουν, καθ’ όλη την περίοδο 2012-2024, διότι η πλειονότητα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, σούπερ μάρκετ και εταιρειών παροχής υπηρεσιών, αξιοποιούν το επιχείρημα της μη συμμετοχής τους στους εργοδοτικούς φορείς που θεσμικά δεσμεύονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΒΕ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ