Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

ΦΙΑΣΚΟ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!!

23/4/2021

                          ΦΙΑΣΚΟ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!!

Φιάσκο η τροπολογία Χατζηδάκη για την επιτάχυνση έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Μπορεί να υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, όμως ήδη οι αντιδράσεις είναι πολύ έντονες! Δεν είναι μόνο το τεράστιο ζήτημα αντισυνταγματικότητας που ανακύπτει, αφού τοποθετούνται δικηγόροι και λογιστές στη διαδικασία απονομής συντάξεων, όταν βάσει Συντάγματος η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί αποκλειστική μέριμνα του Κράτους (άρ. 22 παρ. 5).

Στην κυβερνητική πρωτοβουλία, αντιδρούν έντονα οι ίδιοι οι δικηγόροι! Λίγες ώρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας, εκδόθηκε ανακοίνωση-δελτίου τύπου της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρα. Εκεί τονίζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που αναφέρεται στην πάροδο άπρακτης προθεσμίας 30 ημερών για να εγκριθεί η εισήγηση-σχέδιο απόφασης που καλούνται να εκδώσουν οι δικηγόροι. Πιο συγκεκριμένα στο Δελτίο Τύπου 22/04/2021 της Ολομέλειας Συντονιστικής Επιτροπής, στην παράγραφο 2 «Η ευθύνη του δικηγόρου, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων» αναφέρεται:

«Η ευθύνη του δικηγόρου ρυθμίζεται από τις ειδικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και δεν δικαιολογείται καμία παρέκκλιση από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη των δικηγόρων δεν μπορεί να εξομοιώνεται με αυτή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, αφού ο συμπράττων δικηγόρος συντάσσει μόνον εισήγηση – σχέδιο απόφασης , ενώ την τελική ευθύνη φέρει ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ. Περαιτέρω, σε περίπτωση σφαλμάτων, η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σύνταξης πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον ασφαλισμένο, που καρπώθηκε την ωφέλεια, και όχι από τον δικηγόρο. Η ισχύς των συντασσόμενων σχεδίων ως Διοικητικών Πράξεων χωρίς έλεγχο και υπογραφή από το αρμόδιο προς τούτο Όργανο του e-ΕΦΚΑ, μετά την πάροδο άπρακτης προθεσμίας 30 ημερών, εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας της ρύθμισης.»

Μετά από αυτή την τοποθέτηση, είναι απορίας άξιο πώς ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επιμένει να θέλει να εφαρμοστεί στην πράξη η σχετική τροπολογία. Οι δικηγόροι ακυρώνουν την πρακτική εφαρμογή της. Πρόκειται για πρωτοφανές φιάσκο, που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους, που μάταια περιμένουν επί μήνες ή ακόμα και έτη, για να λάβουν αυτό που δικαιούνται: τη σύνταξή τους!

Ο υπουργός Εργασίας, με τις επιλογές του, όχι μόνο δεν επιταχύνει τη διαδικασία απονομής των συντάξεων, αλλά επιτυγχάνει την ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνσή τους…

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων από την πρώτη στιγμή, έχει τοποθετηθεί επίσημα, για τον τρόπο αντιμετώπισης τους προβλήματος. Οι 450.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, θα περιοριστούν μόνο εάν γίνουν προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού στον e-ΕΦΚΑ. Θυμίζουμε ότι ο Φορέας είναι υποστελεχωμένος καθώς περισσότερες από 1.000 οργανικές θέσεις μένουν ακάλυπτες.

Επίσης, για να περιοριστεί άμεσα το πρόβλημα, το υπουργείο Εργασίας, πρέπει να επαναπροσλάβει τους 683 συμβασιούχους, οι οποίοι δούλευαν έως και πριν από μερικούς μήνες στα τμήματα απονομής συντάξεων. Είναι απόλυτα καταρτισμένοι και μπορούν να συνδράμουν στην απεμπλοκή αυτής της πολύ δυσάρεστης κατάστασης.

Ο κ. Χατζηδάκης πρέπει να γνωρίζει ότι με επικοινωνιακά τρυκ δεν λύνονται τα προβλήματα. Ο δημόσιος χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να διαφυλαχτεί και να στηριχθεί ακόμα περισσότερο.

Εάν εφαρμόσει  στην πράξη την «επίμαχη» τροπολογία, τότε θα υποστεί ένα πρωτοφανές «Βατερλό». Ας το αντιληφθεί, πριν να είναι αργά, για τον ίδιο, αλλά και τους χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν να λάβουν τη σύνταξή τους.

Το ΕΝΔΙΣΥ είναι εδώ για να συνδράμει στην εξεύρεση λύσεων, με εποικοδομητικές προτάσεις και διάλογο. Πάντα προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

 Ο κ. Χατζηδάκης πρέπει να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος…

Ως εκ τούτου… «Γυμνός ο βασιλέας»!

Συνημμένα οι επιστολές μας από 21/4 και 22/4.

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                   Η Γ. Γραμματέας

         Ν. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ                               Π. ΜΟΥΡΙΚΗ

ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (e-EFKA)!! ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΤΛΑΣ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ !!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ