Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Στον «αέρα» η τροπολογία Χατζηδάκη για την απονομή των συντάξεων: Αντιδρούν οι δικηγόροι

 

Διαφωνία ως προς την ένταξή τους, με τον τρόπο που αυτό γίνεται, στη διαδικασία απονομής συντάξεων, εκφράζουν οι δικηγόροι! Με επίσημη ανακοίνωση, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων επισημαίνει ότι η σχετική νομοθετική παρέμβαση – τροπολογία «δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης  για  επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, φαλκιδεύει τον σκοπό που επιδιώκει, δημιουργεί δυσανάλογες ευθύνες στους εμπλεκόμενους δικηγόρους και κίνδυνο ανάπτυξης ολιγοπωλιακών καταστάσεων». Ουσιαστικά, οι δικηγόροι εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους για το σκέλος της ποινικής ευθύνης που θα έχουν σε περίπτωση λάθους απόφασης συνταξιοδότησης και «γυρνούν την πλάτη» στην πρόθεση της Κυβέρνησης να τους εντάξει στη διαδικασία αυτή.

Προσθέτουν δε ότι οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή συμμετοχή στην αποζημίωση των δικηγόρων και των λογιστών που εμπλέκονται στη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Έτσι, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, που αφήνει «παράθυρο» επιλογής των ασφαλισμένων πού θα απευθύνονται για την προώθηση του συνταξιοδοτικού θέματός τους, διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο να «βάλει το χέρι στην τσέπη» καταβάλλοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο. Επίσης, οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι ακόμα και αυτή η επιλογή τους, μέσω του πιστοποιημένου μητρώου που θα δημιουργηθεί  θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον ΕΦΚΑ και όχι από τον ασφαλισμένο.

Στον αντίποδα πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στην τροπολογία από το βήμα της Βουλής επέμεινε να την χαρακτηρίζει «μικρή επανάσταση, μια λύση έξω από το κουτί» και δήλωσε βέβαιος ότι θα προχωρήσει…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ