Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Τσακλόγλου: Το 2025 νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές – Καμπανάκι για έσοδα ΕΦΚΑ και συντάξεις

Καμπανάκι για τα έσοδα του ΕΦΚΑ,  άρα και εμμέσως πλην σαφώς, για τις συντάξεις που χορηγεί ο Φορέας, από τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου. Όπως έγινε γνωστό την οριοθέτηση της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε δύο ισόποσες δόσεις, το 2025 και το 2027, έχει ήδη προεξοφλήσει  το Υπουργείο Εργασίας. Η απόφαση που θα παρθεί είναι κρίσιμη, καθώς έχει άμεση επίδραση στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Υπολογίζεται ότι η βραχυχρόνια επιβάρυνση θα ανέλθει στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ,  καθώς αυτή αναμένεται  να είναι η αρχική απώλεια των εσόδων, που όμως εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί σε βάθος χρόνου, από την αύξηση της απασχόλησης. Έτσι, μέσα σε δύο τετραετίες, θα καταστεί εφικτός ο στόχος της συνολικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Απαντώντας στη Βουλή επί του θέματος, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου επισήμανε ότι η σταδιακή μείωση εισφορών κατά την α’ τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ, ύψους 4,4 ποσοστιαίων μονάδων, συνέδραμε ώστε να υποχωρήσει η ανεργία την ίδια περίοδο κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία μείωσης των εισφορών, έγινε σταδιακά ως εξής:

  • Με το ν. 4670/2020 μειώθηκαν οι εισφορές κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδας
  • Με τους νόμους 4756/2020 και 4826/2021 μειώθηκαν άλλες 3 ποσοστιαίες μονάδες
  • Τέλος, το 2022 μειώθηκαν ακόμα μισή μονάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα. Συνεπώς, οι μελλοντικές μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τον δεδομένο κανόνα της δημοσιονομικής σταθερότητας.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ