Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
20.6 C
Athens

Ασφαλιστική ικανότητα – εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης ανά κατηγορία εργαζόμενου

Από τις Ημέρες Εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι (μισθωτοί ή μη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, εξαρτάται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από 1.3. 2024 έως 28.2.2025. Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ενσωματώνει και τις εξαιρέσεις που προστέθηκαν στην ισχύουσα νομοθεσία, όπου θα παρατείνεται αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα, ανεξάρτητα εάν πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, οι μισθωτοί θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας  κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο 12άμηνο πριν από την ημερομηνία επέλευσης ασφαλιστικού κινδύνου για να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα. Οι μη μισθωτοί αντίστοιχα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες ασφάλισης κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, πρέπει να καταβάλλονται έγκαιρα οι μηνιαίες δόσεις και η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα. Για τους εργάτες γης, παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει 150 ημέρες ασφάλισης την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Οι εξαιρέσεις που ο ΕΦΚΑ θα χορηγεί απευθείας ασφαλιστική ικανότητα είναι:

* Όσοι διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε περιοχές που επλήγησαν το 2023 από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

*Όσοι έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 (Μάτι).

* Στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Άνεργοι που παρακολουθούν Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, πρακτική άσκηση εργασιακής εμπειρίας και φοιτητές, υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ για παροχές ασθένειας σε είδος.

Οι άνεργοι μέχρι 29 ετών καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος, εάν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΔΥΠΑ επί ένα συνεχές δίμηνο πριν από την αίτηση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και έχουν ενεργή κάρτα ανεργίας. Όσοι είναι άνεργοι ηλικίας 29 – 55 ετών, έχουν ίδια κάλυψη εάν έχουν υπάρξει ασφαλισμένοι τουλάχιστον για 600 ημέρες εργασίας. Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 100 ημέρες για κάθε χρόνο από το 30ο μέχρι το 54ο έτος ηλικίας. Επίσης πρέπει να έχουν εγγραφεί στη ΔΥΠΑ τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες.

Στον κλάδο ασθενείας σε είδος υπάγονται του ΕΦΚΑ υπάγονται και οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.000 ημέρες ασφάλισης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ