Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.4 C
Athens

Στον «προθάλαμο» νέα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σε τουρισμό και επισιτισμό

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό «χτυπήθηκαν» δυσανάλογα από την πανδημία. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, επιβάρυναν χιλιάδες εξ αυτών, που έχουν βρεθεί επί μήνες χωρίς το παραμικρό εισόδημα, αντιμετωπίζοντας πλέον το φάσμα της φτώχειας.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει σειρά μέτρων που αφορούν σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό, που έχουν ξεμείνει άπραγοι, χωρίς εισόδημα εδώ και μήνες, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά από μέτρα τα οποία απευθύνονται σε εργαζόμενους, που έχουν υποστεί τεράστια απώλεια εισοδήματος, ελέω πανδημίας.

Σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) και στην ΓΓ Εργασίας, Αννα Στρατινάκη. Οι ρυθμίσεις που προωθούνται προβλέπουν τα εξής:

  • Παράταση επιδομάτων ανεργίας: Αφορά όσα έληξαν τον Ιανουάριο του 2021. Η παράταση δίνεται για δύο μήνες, χωρίς να παίζει ρόλο εάν είχε δοθεί ανάλογη παράταση και εντός του 2020. Επίσης, παρατείνεται και η χορήγηση του επιδόματος που λήγει τον Φεβρουάριο του 2021.
  • Για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό, που δεν ήταν υποχρεωτική η επαναπρόσληψή τους παρατείνεται η καταβολή επιδόματος και για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021. Το μέτρο αφορά και όσους είχαν λάβει το έκτακτο επίδομα ανεργίας τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020.
  • Δικαίωμα στη λήψη επιδόματος ανεργίας για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021 έχουν και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό, που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα που απαιτούνται για επιδότηση κατά τη διάρκεια του 2020.

Θα υπάρξει ξεχωριστή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με την οποία θα αποσαφηνίζεται ότι δεν θίγεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όσων ήταν σε ανατολή σύμβασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ