Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Τροπολογία Χατζηδάκη: Τα «θολά σημεία» στην απονομή των συντάξεων

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή κατατέθηκε και με την οποία εντάσσονται στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, οι δικηγόροι και οι λογιστές, έχει μια σειρά από «θολά» σημεία. Μια διαδικασία που στόχο έχει να περιορίσει την έκταση ενός σοβαρού προβλήματος, καθώς οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων είναι μακρόχρονες και δημιουργούν εύλογη δυσαρέσκεια σε δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους. Ας δούμε τα σημεία στην τροπολογία που μένει να αποσαφηνιστούν.

Αρχικά, μένει να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η αμοιβή για τους δικηγόρους και τους λογιστές και κύρια, ποιος πληρώνει. Στην τροπολογία ορίζεται ότι η αμοιβή θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη υπουργική απόφαση. Εκεί θα φανεί τι χρήματα θα λαμβάνουν οι νέοι συμμετέχοντες στη διαδικασία και κυρίως από πού. Η Τροπολογία ορίζει ότι τα ποσά θα τα χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ, αλλά την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα επιλέγουν το δικηγόρο ή το λογιστή που επιθυμούν για να «τρέξει» τη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ενδεχόμενο να υπάρχει άμεση επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου, για να εκδοθεί η σύνταξή του, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ήδη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ θέτουν το δίλημμα της συνταγματικότητας της «επίμαχης» τροπολογίας. Σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματική, τότε θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος απονομής συντάξεων, αφού θα πρέπει να επανελεγχθούν δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις, που τυχόν θα έχουν εκδοθεί. Η ουσία του προβλήματος είναι ότι το Σύνταγμα ορίζει το Δημόσιο, ως το μοναδικό «πάροχο» καταβολής συντάξεων και δεν αναφέρει τυχόν εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα σε αυτή την (πολύ ειδική) διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η σχετική δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για το ίδιο θέμα, που επισήμανε ότι «η επιστράτευση ιδιωτών, πέραν του ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη, θέτει σοβαρά συνταγματικά και νομικά θέματα. Η ανάθεση του συνόλου σχεδόν του κοινωνικοασφαλιστικού έργου σε ιδιώτες, θίγει τον στενό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος, για το οποίο ο συντακτικός νομοθέτης, προέκρινε την κρατική μέριμνα, κατά τρόπο αποκλειστικό. Το επιχείρημα ότι, ήδη ιδιωτικές εταιρίες έχουν «συμβασιοποιημένα» έργα με τον e-ΕΦΚΑ, είναι έωλο, αφού, είναι άλλο πράγμα ο φορέας να αγοράζει υπηρεσίες (λογισμικό, υλικοτεχνικές υποδομές κλπ.) και διαφορετικό να ανατίθεται σε ιδιώτες το σύνολο της κοινωνικοασφαλιστικής λειτουργίας.»

Πρόβλημα όμως ενδέχεται να προκύψει και από την πρόβλεψη της τροπολογίας ότι παρέχεται χρονικό περιθώριο 30 ημερών στους δημόσιους υπαλλήλους να ελέγξουν και να εγκρίνουν τις αποφάσεις που θα τους έχουν σταλεί από τους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνεται ουσιαστικός έλεγχος επί των αποφάσεων αυτών, με κίνδυνο να υπάρξουν λάθη που θα επιβαρύνουν τόσο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και τους ίδιους τους Ασφαλισμένους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ