Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Συμφωνία ΟΤΟΕ – Τραπεζών: Αυξήσεις 5,5% στους μισθούς από την νέα κλαδική σύμβαση εργασίας

Αυξήσεις 5,5% σε βάθος τριετίας, περιλαμβάνει η συμφωνία που επήλθε ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και στους εκπροσώπους των Τραπεζών, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο.

Χρειάστηκαν επτά διαπραγματευτικές συναντήσεις, έτσι ώστε να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, σε ένα μοντέλο αυξήσεων που θα είναι κλιμακωτό. Η πρώτη αύξηση (2%) θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα, 1% και 2,5%, τον Δεκέμβριο του 2023 και του 2024, αντίστοιχα. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η αρχική πρόθεση της ΟΤΟΕ, ήταν να επιτευχθούν αυξήσεις πάνω από 12%, σε βάθος τριετίας…

Εξίσου σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η σύμβαση εργασίας, να περιλαμβάνει ρήτρα απασχόλησης. Πρόκειται για μια πρόταση που είχε κατατεθεί από την ΟΤΟΕ και έγινε αποδεκτή, έτσι ώστε να υπάρχει διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον κλάδο, για την επόμενη τριετία, που θα ισχύει η νέα συλλογική σύμβαση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, λόγω οικονομικής κρίσης και μνημονίων, στον κλάδο υπήρξε σημαντική μείωση στο ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα η ΟΤΟΕ, από το 2018 έως τα μέσα του 2021, είχε καταγραφεί μείωση κατά 21,2% στην συνολική απασχόληση στα πιστωτικά ιδρύματα. Ακριβέστερα, από 39.557 που ήταν οι εργαζόμενοι μειώθηκαν σε 31.163, μέσα σε μία τριετία.

Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαδοχικών αυξήσεων, ο εισαγωγικός μισθός θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.

Απομένει τώρα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ να κάνει αποδεκτούς τους όρους της συμφωνίας, για να ακολουθήσουν οι υπογραφές για την νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στον χώρο των Τραπεζών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ