Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το ΤΕΚΑ «έσπασε το φράγμα» των 200.000 ασφαλισμένων

Ξεπέρασε το όριο των 200.000 ασφαλισμένων το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), συνεχίζοντας και κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τη δυναμική πορεία που είχε καταγράψει κατά το 2022, πρώτη χρονιά λειτουργίας του.

Συνολικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κεφάλαιο που έχει προκύψει από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί έως τώρα, υπερβαίνει τα 44 εκατ. ευρώ. Ένα κεφάλαιο που θα αυξάνεται κάθε μήνα, με προοπτική να αξιοποιηθεί με τρεις διαφορετικές μορφές επενδύσεων, προς όφελος των ασφαλισμένων από το 2025 και μετά. Την ίδια στιγμή, ξεπέρασαν τις 90.000 και οι εργοδότες που εντάχθηκαν στο ίδιο Ταμείο, προσλαμβάνοντας νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, που υποχρεωτικά βάσει νόμου, ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ.

Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του νεοσύστατου Ταμείου, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) είναι ότι παραμένει απολύτως εφικτός ο στόχος να προσεγγίσουν, ή ακόμα και να υπερβούν τις 300.000 οι ασφαλισμένοι που θα εγγραφούν στο ΤΕΚΑ, έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου θα είναι καθοριστικό προς τούτο, αφού εκτιμάται ότι, λόγω θερινής τουριστικής περιόδου, αυτό είναι το χρονικό διάστημα που θα γίνουν μαζικές προσλήψεις νέων για εποχική εργασία. Έτσι, αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο Ταμείο, με νέους ασφαλισμένους που θα αποφέρουν με τη σειρά τους νέες, πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας και άλλο το κεφάλαιο που θα είναι προς επένδυση. Αν επαναληφθεί η περσινή πορεία, τότε από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι νέες προσλήψεις, άρα και αντίστοιχα οι νέοι ασφαλισμένοι προς το Ταμείο, δεν θα ακολουθήσουν την ίδια δυναμική πορεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι περίπου 150.000 ασφαλισμένοι του πρώτου έτους, να διπλασιαστούν, ένα χρόνο μετά.

Πάντως, η προσθήκη νέων ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ, προέκυψε σε συντριπτικό ποσοστό από τις προσλήψεις στην αγορά εργασίας. Η εθελοντική μεταφορά στην ασφάλιση του Ταμείου για νέους έως 35 ετών, δεν έχει βρει έως τώρα μεγάλη ανταπόκριση. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα (be.teka.gov.gr), έχει ενεργοποιηθεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο και θα παραμείνει σε ισχύ, έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Η δυνατότητα επιλογής άλλου ασφαλιστικού φορέα, αφορά όσους έχουν ημερομηνία γέννησης από την 1η Ιανουαρίου 1987 και μετά, έχουν ξεκινήσει  εργασία και ασφαλίζονται για το σκέλος της επικούρησης στον ΕΦΚΑ,  δηλαδή στο ΕΤΕΑΕΠ. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν επικουρική ασφάλιση στον κλάδο που απασχολούνται (πχ ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί και αγρότες). Το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μπορούν να το διατηρήσουν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι ενταχθούν στο ΤΕΚΑ, υποχρεωτικά ή εθελοντικά, πρέπει να γνωρίζουν ότι εφεξής το σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θα τους αφορά, θα είναι κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν τον δικό τους «ατομικό κουμπαρά», στον οποίο θα έχουν τοποθετηθεί όλες οι ασφαλιστικές εισφορές τους. Εκεί θα προστίθενται και οι αποδόσεις των επενδύσεών τους, με βάση τρία πακέτα που θα τους προσφέρει  η διοίκηση του ΤΕΚΑ (χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου). Έτσι, θα συγκεντρώνουν το κεφάλαιο που απαιτείται ώστε στη λήξη του εργασιακού τους βίου, να καρπώνονται οι ασφαλισμένοι του Ταμείου, το ποσό που τους αναλογεί, ως επικουρική σύνταξη.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), καταβλήθηκε κανονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσό της τάξης των 28 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσε στην επιβάρυνση που προέκυψε κατά την 1η χρονιά λειτουργίας του ΤΕΚΑ. Βάσει νόμου, το συγκεκριμένο «κόστος μετάβασης», που κάθε έτος θα αυξάνεται, θα το καλύπτει ο προϋπολογισμός του Κράτους, έτσι ώστε το ΕΤΕΑΕΠ να μην υποστεί πρακτική απώλεια εσόδων, λόγω της μη είσπραξης εισφορών που θα καταλήγουν στο ΤΕΚΑ. Άλλωστε το ΕΤΕΑΕΠ συνεχίζει να καταβάλλει κάθε μήνα επικουρικές συντάξεις σε περισσότερους από  1,2 εκατ. δικαιούχους, εφαρμόζοντας αναδιανεμητικό μοντέλο, άρα αξιοποιεί τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που εισπράττει. Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό Ταμείο επικουρικής ασφάλισης, που λειτουργεί πια εντός του ΕΦΚΑ, πρέπει κάθε μήνα να παρουσιάζει μηδενικό έλλειμμα, δηλαδή οι δαπάνες του για συντάξεις και εφάπαξ, να μην υπερβαίνουν τα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές. Όταν αυτό δεν καθίσταται εφικτό, τότε πρέπει να αξιοποιείται η περιουσία του Ταμείου, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος του μηδενικού ελλείμματος. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικές μέρες, η διοίκηση του Ταμείου, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ),  έσπασε ομόλογο αξίας 155 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, με δεδομένο ότι τα έσοδα που εισπράχθηκαν, δεν επαρκούσαν. Ακριβέστερα τα 70 εκατ. ευρώ αφορούν τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 85 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο. Καλά πληροφορημένες πηγές, κάνουν λόγο για απώλειες από την αρχή του έτους, που στο ανώτατο  πεδίο, ανήλθαν στα 40 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Με το ποσό που αξιοποιήθηκε όμως από το συγκεκριμένο ομόλογο, η «τρύπα» που είχε δημιουργηθεί καλύφθηκε.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ