Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.3 C
Athens

Το ΕΤΕΑΕΠ ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία για να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις!

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν οδήγησαν το ΕΤΕΑΕΠ να προβεί σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Έτσι καλύφθηκε ένα συνολικό  κονδύλι ύψους 155 εκατ. ευρώ, που ήταν απαραίτητο ώστε να χορηγηθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου αλλά και  του Ιοιυλίου. Ακριβέστερα ρευστοποιήθηκαν μερίδια που βρίσκονται στο «Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης» στην Τράπεζα της Ελλάδος,  ύψους 70 εκατ. ευρώ για να κλείσει ο Ιούνιος και 85 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο.

Ουσιαστικά, το πρόβλημα που υπάρχει τροφοδοτείται από το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ),  στο οποίο υποχρεωτικά ασφαλίζονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι. Συνολικά,  έως τώρα υπερβαίνουν τις 200.000 οι ασφαλισμένοι στο νεοσύστατο ταμείο, με τις εισφορές που έχουν προσφέρει να ανέρχονται στα 45 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό κονδύλι που λείπει από το ΕΤΕΑΕΠ. Βέβαια, βάσει νόμου, το Κράτος πρέπει να καλύπτει  το σύνολο αυτής της οικονομικής διαφοράς από τον Προϋπολογισμό του, έτσι ώστε να καταβάλλονται  απρόσκοπτα οι τρέχουσες επικουρικές συντάξεις. Όμως παρόλ’ αυτά, διαπιστώνεται πρόβλημα ρευστότητας, με συνέπεια να αναγκάζεται η διοίκηση του Φορέα, να προχωρήσει σε ρευστοποίηση αποθεματικών.

Σε κάθε περίπτωση, διαχρονικά προβλήματα στα έσοδα του ΕΦΚΑ, άρα και του ΕΤΕΑΕΠ, είναι οι χαμηλοί μισθοί, η υψηλή ανεργία, αλλά και η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Οι πόροι που στερούνται από την Κοινωνική Ασφάλιση είναι πολύ μεγάλοι και ήδη τα πρώτα προβλήματα στην επικούρηση, άρχισαν να γίνονται  ορατά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ