Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.3 C
Athens

Δεύτερη θητεία Μητσοτάκη και τα «ψίχουλα» στους συνταξιούχους συνεχίζονται – Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις όχι επιδόματα φτώχειας (Δελτίο Τύπου)

Με καλόπιστη διάθεση το ΕΝΔΙΣΥ παρακολούθησε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης στη Βουλή. Δεν μπορεί όμως να μην σχολιάσει ότι η κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων συνεχίζεται. Σαν να μην πέρασαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι κυβερνώντες επιμένουν να τάζουν ψίχουλα, που δεν λύνουν το πρόβλημα διαβίωσης που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων της χώρας! Εξηγούμαστε:

  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ότι θα δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς ξανά. Μα, το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς: Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά! Το επίδομα που έχει  θεσπιστεί (200 – 300 ευρώ ανά περίπτωση), υπολείπεται σημαντικά, της απώλειας που τυχαίνουν για δεύτερη σερί χρονιά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που δεν θα καρπωθούν την αύξηση (3 – 4%) στις κύριες συντάξεις τους. Ορίστε και  ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μπας και οι Κυβερνώντας πάψουν να εμπαίζουν τους συνταξιούχους:

Συνταξιούχος με 1.000€  κύρια σύνταξη μικτά και με θετική προσωπική διαφορά 200€.

Το 2023 θα γινόταν η κύρια σύνταξη 1.077,5€ και το χρόνο θα έπαιρνε 77,5x12 μήνες = 930€ (ετήσια αύξηση).

Αντί αυτού πήρε μόνο 300€ εφάπαξ και η προσωπική διαφορά από 200€ έγινε 122,5€ και έχασε 630€ το χρόνο.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει αύξηση στις συντάξεις έως 4% από 1/1/2024 και μετά.

Αυτό σημαίνει για το παράδειγμα μας ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έπρεπε να λάβει αύξηση 40€ το μήνα (1.000€ + 4%*1.000€=1.040€). Όμως ο συνταξιούχος του παραδείγματος μας έχει διατηρήσει προσωπική διαφορά από το 2023 ύψους 122,5€.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβει καθόλου αύξηση και το 2024 απλώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά στα 82,5€ (122,5€-40€).

Ο συνταξιούχος του παραδείγματος θα λάβει ως οικονομική ενίσχυση εφάπαξ ποσό 300€. Άρα σε ετήσια βάση το 2024 ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει απώλεια 180€ (480€-300€).

Στη 2ετία 2023-2024 ο συνταξιούχος θα έχει απώλεια 810€ (630€+180€).

  • Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου 2024, έρχεται και νέα αύξηση συντάξεων και πάλι κατά το ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επικείμενες αυξήσεις πάνω από 3%, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να φτάσουν οι αυξήσεις και στο 4%. Αλήθεια, γιατί αυτές τις αυξήσεις να μην τις καρπωθεί το σύνολο των συνταξιούχων; Πέρσι τιμωρήθηκαν πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι, επειδή είχαν προσωπική διαφορά. Φέτος αναμένεται να τιμωρηθούν περίπου 850.000 εξ αυτών. Αλήθεια, οι κκ Μητσοτάκης και Γεωργιάδης ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;
  • Συντάξεις – πέναλτι: Αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας. Το ΕΝΔΙΣΥ δεν ενδιαφέρεται για να αφαιρεθεί μια άδικη ποινή για 60.000 συνταξιούχους και στη θέση της να αντικατασταθεί με μια πρόσθετη φορολόγηση. Το Δίκτυο έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να λαμβάνουν αξιοπρεπείς συντάξεις, ώστε να μην έχουν ανάγκη να εργάζονται. Γι’ αυτό προτείνουμε βασικό εισόδημα από κύρια και επικουρική σύνταξη στα 1.000 ευρώ. Μόνο έτσι θα τελειώσει η εργασία των συνταξιούχων και θα απελευθερωθούν θέσεις απασχόλησης για πιο νέους ανθρώπους,  που ταλαιπωρούνται για να βρουν δουλειά.

4) Παγιώνεται η πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ. Πρόκειται για μέτρο που ήδη ισχύει από το 2016. Τώρα απλώς αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Το ΕΝΔΙΣΥ όμως, έχει επανειλημμένα ζητήσει  να επανέλθει το ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η απαλλαγή από τα φάρμακα δεν θα λύσει το  πρόβλημα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν. Μόνο με ένα μόνιμο πρόσθετο βοήθημα, θα μπορέσουν να πάρουν ανάσα από την ασφυκτική ακρίβεια που τους ταλαιπωρεί.

5) Χρέη συνταξιούχων: Τελευταίο «εφεύρημα» του νέου υπουργού Εργασίας είναι ότι  επιθυμεί να δώσει συντάξεις σε όσους δικαιούχους χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ. Καλωσορίζουμε τον κ. Γεωργιάδη στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες συνταξιούχοι. Του δηλώνουμε όμως πως με το να εκδοθεί μια σύνταξη και κάθε μήνα να παρακρατείται  το σύνολό της, μέχρι  να πιαστεί το όριο χρέος που ορίζει ο νόμος και μετά να καταβληθεί στο δικαιούχο, το πρόβλημα δεν λύνεται. Απλώς για κάποια χρόνια, ο δικαιούχος θα ξέρει  ότι  το χρέος του (που πολλές φορές δεν ευθύνεται ο ίδιος για τη δημιουργία του), θα εξυπηρετείται  από τη σύνταξή του. Όμως ο ίδιος θα πεινάει  και θα καταλήγει στα συσσίτια για να ζήσει. Αυτές οι μονεταριστικές αντιλήψεις,  πρέπει  να εκλείψουν. Το  ΕΝΔΙΣΥ θέλει το  σύνολο της σύνταξης να αποδίδεται  στους συνταξιούχους. Υπάρχουν άλλα μοντέλα αποπληρωμής χρέους, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Όχι η τιμωρία  του συνταξιούχου μέσω της εξαφάνισης της σύνταξής του για κάποια χρόνια! Αυτό δεν αποτελεί λύση, αυτό αποτελεί εξευτελισμό…

Το ΕΝΔΙΣΥ βρίσκεται στη διάθεση του νέου υπουργού Εργασίας για να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας. Επιθυμούμε να αποτελούμε μέρος της λύσης. Οι κυβερνητικές προτάσεις όμως, έως τώρα, δεν επιλύουν τα προβλήματα, τα επιτείνουν. Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει αυτές τις πολιτικές και δηλώνει ότι θα βρίσκεται ενάντια σε τέτοιες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Είμαστε με το πλευρό των συνταξιούχων, τελεία και παύλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ