Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Το ΚΕΠΕ προτείνει αύξηση έως 7,5% στον κατώτατο μισθό – Ποια θα είναι η εισήγηση Χατζηδάκη

Έως 7,5% είναι η αύξηση που προτείνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) να δοθεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, από την 1η Απριλίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα 713 ευρώ, οι βασικές αποδοχές θα αυξηθούν για 650.000 εργαζόμενους, στα επίπεδα των 766 ευρώ, μικτές αποδοχές. Ουσιαστικά, με την έκθεση που υπέβαλλε το ΚΕΠΕ χθες στο υπουργείο Εργασίας, ξεκίνησε ο «τελικός γύρος» για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών.

Απομένει η εισήγηση που πρέπει να γίνει από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αργότερο μέχρι την επόμενη Παρασκευή, 3 Μαρτίου. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να αυξηθεί από 40 – 70 ευρώ μικτές αποδοχές και να φτάσει από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα, στα 750 – 780 ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια και εισηγήσεις προς τον υπουργό Εργασίας για αύξηση ακόμα μεγαλύτερη. Τα 780 ευρώ ισοδυναμούν με αύξηση 9,6%, ποσοστό που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως αντίστοιχο με τον πληθωρισμό του 2022, άρα θεωρητικά να αναδειχθεί ως κάλυψη της ανάλογης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μηνιαίων αποδοχών που συντελέστηκε κατά την περσινή χρονιά. Όμως, όπως έχει επισημανθεί έγκαιρα και από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης είναι αισθητά υψηλότερη.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό μαζί με τις ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό, να υπάρξουν αντίστοιχες αναφορές και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ενδιαφέρει εξίσου τις επιχειρήσεις. Απομένει μια μείωση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων για να καλυφθεί το όριο των 5 μονάδων που είχε τεθεί το 2019, ως προεκλογική δέσμευση. Ήδη έχει γίνει μείωση κατά 4,4 μονάδες την τελευταία τετραετία. Όμως αναμένεται να γίνει πιο συγκεκριμένη αναφορά και στις αντίστοιχες μελλοντικές μειώσεις που θα δεσμευτεί η Κυβέρνηση να πραγματοποιήσει, μετά τις επικείμενες εκλογές, αν παραμείνει στην εξουσία. Υπάρχουν προτάσεις για περαιτέρω υποχώρηση ασφαλιστικών εισφορών που ανέρχεται στα επίπεδα των τριών, ή ακόμα και των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ