Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων και στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Επεκτείνεται το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων (387,90 ευρώ) και για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Εφεξής θα μπορεί να είναι ψηφιακή η διαδικασία υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών για τη χορήγησή του.

Το εν λόγω επίδομα θα παρέχεται σε όλους τους ομογενείς από την Αλβανία, ανεξάρτητα εάν διαμένουν στη γειτονική χώρα ή στην Ελλάδα και διαθέτουν ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή απόφαση πολιτογράφησης. Ειδικότερα:

  • Για όσους δικαιούχους διαμένουν στην Ελλάδα, όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά (από την υποβολή της αίτησης μέχρι τη διασταύρωση και τον έλεγχο των απαραίτητων προϋποθέσεων). Εάν ο δικαιούχος το επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει την αίτηση και στο Κέντρο Κοινότητας του τόπου κατοικίας του.
  • Οι δικαιούχοι που διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω των προξενικών αρχών.

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη για όλους τους δικαιούχους από χθες Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στο gov.gr, στην ενότητα «Υγεία και πρόνοια» και την υποενότητα «Επιδόματα».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα τις παρ. 1 και του άρθρου 93 του νόμου 4387/2016, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων χορηγείται σε όσα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας:

  • έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους,
  • δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του επιδόματος,
  • το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει τις 4.320 € ή, στη περίπτωση εγγάμων, τις 8.640 €,
  • δεν διαμένουν σε Ιερές Μονές ως μοναχοί/ές και δεν εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και
  • ο/η σύζυγός τους δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ