Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Συντάξεις: Οι τυχεροί των αυξήσεων – Ποιο είναι το κόστος για τον ΕΦΚΑ

Στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ κοστολογεί το Οικονομικό Επιτελείο ότι θα ανέλθουν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται για το νέο έτος. Παρεμβάσεις που θα επιφέρουν αφενός αυξήσεις στις συντάξεις αφετέρου κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι μέσω της φορολογίας εισοδήματος (άνω των 12.000 ευρώ). Το  «ξεπάγωμα» των συντάξεων θα κυμανθεί, με τις έως τώρα εκτιμήσεις, στα επίπεδα 5-6% και αναμένεται να επιδράσει θετικά σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους, κύρια όσους έχουν πολύ μικρή, ή καθόλου προσωπική διαφορά. Οι υπόλοιποι απλώς θα διαπιστώσουν την λογιστική, αλλά όχι πραγματική αύξηση της σύνταξής τους. Τουλάχιστον θα τύχουν μείωσης της προσωπικής διαφοράς κατά ανάλογο ποσοστό και θα ελπίζουν ότι στο μέλλον θα έχουν και  εκείνοι την ευκαιρία να καρπωθούν την όποια,  νέα αύξηση…

Την ίδια στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 120.000 δικαιούχοι, που θα πρέπει έως τον Αύγουστο να αναμένουν ότι θα λάβουν τα όποια αναδρομικά δικαιούνται,  από παρελθούσες αυξήσεις και επανυπολογισμούς συντάξεων. Στην «πρώτη γραμμή», μπαίνουν οι περίπου 85.000 δικαιούχοι της προσαύξησης λόγω παράλληλης ασφάλισης.  Όσο το ζήτημα με το λογισμικό δεν έχει ξεκαθαρίσει,  τόσο το συγκεκριμένο πρόβλημα μεταφέρεται για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που αναμένουν τις αυξήσεις στην σύνταξή τους, από τον Μάιο του 2016, δείχνει και την σπουδαιότητα της κατάστασης. Η δυσαρέσκεια των συνταξιούχων φουντώνει και γι’ αυτό ο ΕΦΚΑ επιδιώκει να «κλείσει» το θέμα, το ταχύτερο  δυνατό. Παράλληλα θα πρέπει να ρυθμιστεί και το καθεστώς καταβολής των αναδρομικών που προκύπτουν από αυτές τις προσαυξήσεις, που μάλλον θα γίνει σε δόσεις.

Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» και οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν στους συνταξιούχους (ή στους  κληρονόμους) που αναμένουν τις αυξήσεις στις συντάξεις,  μετά τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσπίστηκαν πριν από  μία διετία. Πρόκειται για δικαιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και θεωρούνται από τον Φορέα οι  «δύσκολες» περιπτώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν. Ο προγραμματισμός θέλει και αυτές οι καταβολές να πραγματοποιηθούν εντός θέρους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ