Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Ο ΕΦΚΑ «στο κυνήγι» απονομής 67.000 κύριων συντάξεων έως τα τέλη Αυγούστου

Παρά τα λάθη που έχουν προκύψει και παρά τις ενστάσεις επί αυτών, που αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να πιέζει προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων απονομής σύνταξης. Έτσι, ο στόχος που έχει τεθεί είναι με την χρήση της fast track διαδικασίας να καταστεί εφικτό μέχρι τα τέλη Αυγούστου να αποδοθούν στους δικαιούχους, έως 67.000 κύριες συντάξεις. Στην συνέχεια, σειρά θα πάρουν οι περίπου 130.000 επικουρικές και τα εφάπαξ που επίσης βρίσκονται στην αναμονή. Όμως το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς έρχονται χιλιάδες αιτήσεις απονομής σύνταξης, που υποβλήθηκαν πριν από μερικούς μήνες και ακόμα δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες. Εκεί ο ΕΦΚΑ, έχει δώσει το περιθώριο του ενός μήνα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να απονείμουν αυτές τις συντάξεις. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να ενταχθούν και αυτές, στο σημερινό στοκ, με ορατό το ενδεχόμενο απονομής τους εντός φθινοπώρου.

Το γεγονός ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου  – Μαΐου της φετινής χρονιάς, καταβλήθηκαν περίπου 113.000 νέες κύριες συντάξεις, δίνει στον Φορέα την ελπίδα ότι ο νεότερος στόχος των 67.000 απονομών, μπορεί να επιτευχθεί.  Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, θα εκκαθαριστούν οι 2.400 «δύσκολες» περιπτώσεις που εκκρεμούν για αιτήσεις του 2019, ώστε εν συνεχεία να «πάρουν σειρά» οι αιτήσεις της διετίας 2020 – 2021.

Ειδικά για το 2020, τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο ΕΦΚΑ, δείχνουν ότι απομένουν άλλες 14.000 περιπτώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής τους. Για το 2021, υπάρχουν σε εκκρεμότητα άλλες 43.000 αιτήσεις. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν άλλες 7.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς και έως το τέλος του μήνα θα καταστούν ληξιπρόθεσμες, με την σειρά τους.

Βέβαια, ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος, τα λάθη στις συντάξεις θα αποτελούν τον νέο «βραχνά» στον Φορέα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ταυτόχρονα, στο ανωτέρω στοκ, θα πρέπει  να προστεθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, περίπου άλλες 60.000 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από τους επίδοξους συνταξιούχους το τελευταίο δίμηνο και άρα, θα έχουν μετατραπεί επίσης σε ληξιπρόθεσμες, έως τότε.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ δεν ανατραπεί ούτε κατ’ ελάχιστον, οι εκκρεμότητες θα έχουν μειωθεί, αλλά ουδόλως θα έχουν εξαλειφθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ