Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.8 C
Athens

Στον «αέρα» Επίδομα αδείας – δώρο Χριστουγέννων για όσους τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης

Άγνωστο είναι πώς, αν και από ποιους, θα καταβληθεί αρχικά το επίδομα αδείας, αλλά στη συνέχεια και το δώρο Χριστουγέννων για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει αποσαφηνίσει ποια θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει κρούσματα από εργοδότες που δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να καταβάλλουν το επίδομα αδείας!

Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, που είχε ως στόχο να ανακόψει το «μεγάλο κύμα» ανεργίας που έρχεται ελέω παρεμβάσεων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με το δώρο Πάσχα η κυβέρνηση επέλεξε, έστω και με καθυστέρηση, να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις στο σύνολό του στους εργαζόμενους. Σε «δεύτερο χρόνο» επιλέχθηκε να καταβάλλει η ίδια τα χρήματα που της αναλογούσαν προς τις επιχειρήσεις, από το μέρος εκείνο των ημερών που οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης.

Θα περίμενε κανείς ότι κάτι ανάλογο θα είχε ήδη προτιμηθεί να γίνει και για το επίδομα αδείας. Αντιθέτως, το υπουργείο Εργασίας έχει αφήσει ακάλυπτους τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή άδειας, ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Ας σημειωθεί ότι, όπως και το δώρο Πάσχα, έτσι και το επίδομα αδείας, προκύπτει ως αποτέλεσμα των ημερών εργασίας του εργαζόμενου.

Όλα αυτά φυσικά αφορούν σε «επόμενο στάδιο» και την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Όσο το «θολό τοπίο» διατηρείται, τόσο θα υπάρχουν περιπτώσεις εργοδοτών που θα εκμεταλλεύονται την κυβερνητική καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, για να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους.

Τέτοια κρούσματα, αν και μεμονωμένα, καταγράφηκαν ήδη με το δώρο Πάσχα. Γι’ αυτό σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς το αρμόδιο υπουργείο, ώστε άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Όλα αυτά βέβαια, ενώ πληθαίνουν οι «γκρίνιες» από την πλευρά των εργαζομένων για καθυστερήσεις στις πληρωμές της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού. Δηλαδή, ακόμα και αυτό το πενιχρό βοήθημα των 534 ευρώ, δίνεται με αργοπορία, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις, βάσει χρονοδιαγράμματος, να υπερβαίνει τον ένα μήνα, η καταβολή του…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ